Team MyIstria krenuo je na putovanje kako bi proveli zajedničko kvalitetno vrijeme i upoznali se još bolje. A gdje provesti bolje vrijeme nego u Istri uz ukusnu hranu. Kao pravi gurmani s puno znatiželje put nas je naveo u Vodnjan, mjestašce u Istri koje je
krcato malim proizvođačima kvalitetnog maslinovog ulja.
Za degustaciju smo odabrali maslinovo ulje
Chiavalon, jednog od najnagrađivanijih proizvođača maslinovog ulja u Hrvatskoj. Domaćini i vrsni stručnjaci ovog
tekućeg zlata Istre dočekali su nas širokih ruku u predivnom ambijentu za degustaciju maslinovog ulja. Moramo priznati da je ovo bilo naše prvo iskustvo u degustaciji maslinovog ulja, te nismo znali što očekivati. Misleći da znamo sve o maslinovom ulju, uskoro smo ostali začuđeni koliko zapravo toga stoji iza ovog poznatog ulja.
Za početak domaćini su nam pokazali jedan dio maslinika smještenog nadomak obiteljske kuće, kako bi vidjeli
gdje je cijela priča započela. S obzirom na to da smo bili u periodu prije berbe maslina, krajem rujna, čuli smo i pokoje zanimljive činjenice o samoj berbi. Potom je slijedio onaj nama najzanimljiviji dio, a to je
degustacija.
U predivnom malom ambijentu smještena je prostorija za degustaciju sa stolom i stolicama gdje nas je dočekala ukusna hrana poput domaćih kobasica, sira i domaćeg sosa od rajčica. Za stolom nas je dočekala i neobična ovalna čaša u kojoj je bilo maslinovo ulje. Prije same degustacije slijedi korak
upoznavanje s tradicijom i načinom pripreme ulja. Domaćini prvo ispričaju
povijest svojih maslina, poznatu po dva “
nonića” ili djeda, jedan koji je volio ribu, a drugi koji je volio meso. Tako su i nastali razni okusi maslinovog ulja, od onih slabijih pa do onih jačih s više gorčine. Uveli su nas u priču kako se i u kojem periodu beru masline, kada se beru za koju vrstu ulja, koje se sorte koriste, kako se brinu o svojim maslinicima, te o nagradama koje su osvojili.
Prije degustacije, dobili smo objašnjenje i
instrukcije kako se degustira. Prvi korak je da se maslinovo ulje sipa u čaše u maloj količini. Kako bi ulje bilo intenzivnijeg mirisa i okusa morali smo ga prvo malo
zagrijati, a to smo učiniti tako da smo jednom rukom prekrili čašu, a dlanom druge ruke primili dno čaše i potom ju rotirali, zatim lagano otkrili ruku i duboko udahnuli miris ulja. Svatko je od nas dobio različit dojam o tome po čemu ulje ima miris, što naravno ovisi o njegovoj gorčini.
Potom se prelazi na testiranje okusa. Mi smo za ovu priliku degustirali ulje “
Ex Albis”, srednje jačine. Ulje se konzumira u mali količinama, a poželjno je da se maslinovo ulje ˝promućka˝ po cijeloj usnoj šupljini da bi se
zahvatili svi receptori. Kada progutate ulje osjetite lagano grijanje u grlu i gorčinu odnosno ljutinu. Tako smo naučili razlikovati ljutinu maslinovog ulja, kako bi ga kasnije znali koristiti u jelima.
Nama je ova degustacija u Chiavalon-u ostala u lijepom sjećanju. Shvatili sam koliko zapravo ima razlika u uljima. Kako je pravo umijeće napraviti dobro maslinovo ulje, ali i ocjenjivati njegov okus i kvalitetu.
Nakon degustacije preselili smo se u mali dućan u sklopu prostora za degustiranje gdje smo mogli kupiti ulje po želji. Tu smo dodatno probali koje nam ulje najviše odgovara. Od vrsta ulja tu su: Romano, Ex Albis, Mlado, Istra, Organic, Atilio; ovim redoslijedom poredani po jačini i gorčini, mogu se koristiti za pripremu ili dodatak različitim jelima. Od ostalih proizvoda možete kupiti još i domaći sos od rajčice i proizvode od smokve.
Fun fact: Maslinovo ulje Organic može se koristiti kao dodatak čokoladnim desertima ;)
Potom smo se uputili u tvornicu ulja, nedaleko od obiteljske kuće, kako bi iz prve ruke vidjeli
proces prešanja maslina i krajnjeg pakiranja. Preporučujemo svakom ljubitelju maslinovog ulja, ako do sada nije bio, posjeti Chiavalon-u i upozna ovu predivnu obiteljsku tradiciju proizvodnje maslinovog ulja.
Kristina Nikesic
29.11.2021