Rižoto izvorno dolazi iz Italije i može se kombinirati s raznim sastojcima, poput mesa, plodova mora ili gljiva.
Crni rižoto od sipe zanimljiva je varijanta koja, osim izvrsnog okusa, zasigurno mami poglede zbog svoje neobične boje. Sipa je poznata po svojoj crnoj tinti koja je glavni sastojak ovog ukusnog jela. Intenzivan okus oduševit će
ljubitelje ribljih specijaliteta.
Ako svoj odmor provodite u
nekoj od naših vila u Istri, Dalmaciji ili Kvarnerskom zaljevu, iskoristite priliku i kušajte
mediteransku kuhinju. Preporučamo da posjetite
lokalne konobe i restorane kako biste uživali u kulinarskim užicima. Odlučili ste se sami skuhati ovo jelo? :) Rado ćemo Vam otkriti recept - pa krenimo s pripremom...
Sastojci za 4 porcije:
- ca. 500 g očišćene sipe
- 4 crnila sipe (4 g)
- 1¼ riblji temeljac
- 60 g luka
- 2-3 češnjaka
- 40 grama maslaca
- 280 g riže za rižoto
- 200 ml bijelog vina
- 3 grančice peršina
- 3 žlice maslinovog ulja
- sol
- papar
Priprema:
Sipu je potrebno prvo očistiti, izrezati na
trakice, isprati pod mlazom vode i zatim ocijediti. Luk i češnjak narežite na sitno. U međuvremenu zagrijte malo maslinovog ulja u tavi.
Pirjajte luk i češnjak te začinite solju i paprom. Zatim dodajte trakice sipe i pirjajte 5 minuta. Prelijte
bijelim vinom i umiješajte pastu od rajčice. Pirjajte oko 20 mrrinuta na laganoj vatri.
Kuhajte rižu u loncu s malo maslinovog ulja. Zagrijte riblji temeljac i ulijte ga. Riža bi trebala biti
kremasta, ali
kuhana al dente. Nakon što je riža kuhana, dodajte sipu i tintu za sepiju. Kušajte i po potrebi začinite solju i paprom.
Sitno nasjeckajte
peršin i dodajte žličicu maslaca. Na kraju maknite s vatre i ostavite da odstoji nekoliko minuta prije posluživanja jela na tanjure. Na kraju možete dodati
parmezan.
Uživajte u jelu!
Valentina Novak
20.10.2022