(Uputa za upotrebu: nemojte čitati ovaj post ako ste gladni.)
Iako smo u jednom od posljednjih postova spomenuli kako je Hrvatska mala zemlja, kada je riječ o hrani, raznolikost njenih ukusnih specijaliteta više je nego velika.
Hrvatska gastronomija odražava povijesne i zemljopisne utjecaje. Iz tog razloga nije moguće definirati tipično hrvatsko jelo, već
lokalnu kuhinju tipičnu za određenu regiju. Dok u
tipičnim jelima u sjevernom i istočnom dijelu Hrvatske možete primijetiti
austrijski, mađarski, slavenski, pa čak i turski utjecaj,
u primorskim krajevima dominira
mediteranska kuhinja. U ovih nekoliko postova pokušat ćemo Vam dati kratki pregled što kušati dok boravite u našim prekrasnim vilama u Istri ili Dalmaciji. Jeste li spremni za lokalne specijalitete na obali? :)
Iako nije izravno tipičan za obalu,
pršut je pri vrhu hrvatske gastronomije. Često predjelo, no također može biti i dio glavnog jela radi boljeg okusa. Ili samo zamislite kako ležite pored bazena i uživate u čaši svog omiljenog pića uz šnitu pršuta! Tanko narezan pršut, poslužen s lokalnim sirom i domaćim kruhom kao međuobrok tijekom čaše razgovora savršena je kombinacija ;)
Ali kada ste na obali,
svježi morski plodovi se podrazumijevaju! Dopustite da nabrojimo neke od tipičnih hrvatskih morskih plodova:
- Svježa riba s roštilja, koja se obično poslužuje s blitvom i kuhanim krumpirom, uvijek je dobra ideja. Probajte ribu sa domaćim maslinovim uljem, peršinom, češnjakom i limunovim sokom koji zaista obogaćuju okus.
- Brodet ili riblji paprikaša obično se poslužuje s palentom.
- Lignje - teško je reći jesu li boljeg okusa na žaru, pržene ili punjene npr. s pršutom.
- Hobotnica se također može pripremiti na mnogo različitih načina. Na primjer, može se poslužiti kao salata za predjelo ili kao glavno jelo u loncu na koji se stavlja u žar (na hrvatskom jeziku ispod peke). Životne odluke ponekad mogu biti jako teške;)
- Škampi, dagnje ili jakobove kapice vrlo su cijenjene delicije koje se mogu pripremiti na mnogo ukusnih načina.
- Rižoto od sipe i rižoto od morskih plodova izuzetan su gurmanski užitak.
Naravno, svi
ovi specijaliteti još su ukusniji sa sezonskim povrćem, aromatičnim začinima, mediteranskim biljem, već spomenutim sveprisutnim
maslinovim uljem ili domaćom tjesteninom. Da biste upotpunili ovu gastronomsku priču, popijte čašu-dvije plavca ili neke druge vrste vina. Do sljedećeg puta - dobar tek! Živjeli! :)
Nikolina Mladic
28.7.2016