Ne bi li bilo lijepo provesti godišnji odmor daleko od vreve ostalih turista i pritom uživati u svim prednostima ove zemlje?
Ugodne temperature od 20-25 stupnjeva, sunce, kristalno čisto more, netaknuta priroda, lokalni specijaliteti, impresivne znamenitosti...Uživajte u njima svim svojim osjetilima u miru, umjesto da ih samo doživljavate.
Dođite na jesen u Hrvatsku. Ljetne vrućine polako se smiruju, gradovi, parkovi prirode i znamenitosti više nisu toliko pretrpani i sve je malo ležernije.
Jesen u Hrvatskoj
savršeno je vrijeme za sve sportaše i aktivne ljetovatelje. Idite
planinariti na planinu Učku ili posjetite Plitvička jezera, istražite hrvatsku obalu na brdskom biciklu, isprobajte svoje vještine penjanja u Nacionalnom parku Paklenica, zabavite se vožnjom kanuom ili raftingom ili doživite čistu prirodu tijekom penjanja na Velebitu. Pratit će Vas plamen jesenskih boja i toplo svjetlo zlatnog jesenskog sunca.
Istražite velike gradove poput Rijeke, Pule, Zadra, Splita i Dubrovnika sa njihovim
poznatim povijesnim znamenitostima bez uobičajenih gužvi. Posjetite riječki dvorac Trsat s impresivnim pogledom na grad, gotovo praznu Arenu u Puli, slušajte morske orgulje u Zadru bez pozadinske buke...
Prošetajte
kamenim ulicama manjih romantičnih gradova poput Rovinja, Malinske, Primoštena ili Korčule. Osjetite vedrinu stanovnika starih ribarskih sela. Prošetajte elegantnom opatijskom šetnicom, a zatim popijte šalicu dobre kave s pogledom na more koje blista na suncu i stvara izvrsnu kulisu s ribarskim čamcima i galebovima u letu.
Jesen je i vrijeme berbe...Svi će gurmani biti sretni jer se sada, između ostalog, odvija berba grožđa, berba maslina, lov tartufa i branje kestena.
Sudjelujte u
lovu na tartufe u istarskim šumama. Naučite iz prve ruke kako rade psi tartufari i kako se beru tartufi.
Dani tartufa sjajni su za vidjeti što se od tartufa može napraviti i kako od njih napraviti izvrsna jela.
Pomozite s
jesenskom berbom grožđa koja se održava u svim regijama zemlje. Većinu vremena radnike u berbi može očekivati dobra zabava sa svježe pečenom janjetinom, glazbom, plesom i naravno vinom. Posjetite jedan od brojnih vinskih podruma i pogledajte kako vino prelazi iz grožđa u Vašu čašu.
Berba maslina također se odvija u jesen i pokušajte u njoj sudjelovati ako imate priliku.
U Istri se to događa u rujnu i listopadu, u Dalmaciji se ovo vrijeme produžava do studenog zbog blagih temperatura.
Posjetite jedan od mlinova za masline, pogledajte složeni postupak proizvodnje i naučite kako kušati maslinovo ulje.
Jesen je i u Hrvatskoj sezona kestena. Šetajući prekrasnim šarenim šumama Istre teško ćete ne proći pored kestena. Svakako posjetite „lovransku marunadu“, festival kestena koji se održava svake godine od 1973. godine i privlači sve više posjetitelja. Bilo da su to pečeni kesteni, pasta od kestena, keksi od kestena… ovdje postoji ponešto za svakoga.
Svima koji žele još malo uživati u ljetu, plivati u moru i upijati sunce, treba istaknuti da je to obično još uvijek moguće. More je još uvijek prilično toplo na 19-22 stupnja, a razlika prema vanjskoj temperaturi je minimalna. Izvrsno za upijanje sunca i pripremu za hladnu, mokru zimu. Rezervirajte jednu od naših
vila s bazenom i uživajte u indijskom ljetu u Hrvatskoj sa svim njegovim prekrasnim bojama.
Daniela Vuleta
08.10.2020