Hrvatska je uvijek bila među vrhunskim svjetskim proizvođačima vina. Ali, za razliku od Bordeauxa u Francuskoj ili Rioja u Španjolskoj, kad vam Hrvatska iskrsne u glavi, ili točnije Istra u našoj priči, vino Vam ne pada odmah na pamet.
Istarska proizvodnja vina osvijetlila je cijelu hrvatsku vinsku scenu, dok je polako dobivala na značaju u cijelom svijetu.
Trenutno
Istra proizvodi neka od vrhunskih vina, te je postala pravi svjetski konkurent ostalim proizvođačima. Sjeverozapadni kutak Hrvatske u obliku srca
razvija turističku nišu koja se temelji na samoj proizvodnji vina, sličnoj kao Francuska ili Italija. Eksplozija modernog vinarstva na nekoć dosadnom tržištu, poklopila se s porastom turizma u Istri. Veza između turizma i vina neizbježna je i njegovo uključivanje u turističku ponudu u cjelini stalni je zadatak i presudan za konačni regionalni uspjeh.
Umjerena
mediteranska klima, uvjetovana morskim strujama i
naizgled stalnim vjetrićima, blagoslovila je Istru
s barem četiri vinogradarski plodna tla. Ta vrsta raznolikosti prvenstveno je zaslužna za
mnoštvo vinskih sorti. Uzgajane sorte u Istri su, počevši od
najviše uzgajanih poput malvazije, chardonnaya, muškata, bijelog pinota i sivog pinota, sauvignon blanca, trebianno toscana, žlahtine, crvenog merlota, terana, cabernet sauvignona, refoska, borgonje, cabernet franca i malo manje uzgajnih poput hrvatica, barbera, crnog pinota i syraha. Uz ovoliku raznolikost, ne moram Vas dalje niti poticati da idete na vinsku turu.
Naš izbor najboljih vina u Istri vrlo je uvjetovan vremenom, a sigurni samo da ćemo za godinu dana ažurirati i promijeniti ovu listu. Moramo reći da smo jako strastveni u odabiru pravog vina, pogotovo prema današnjim jelovnicima, i zato smo posve sigurni da ćete svoje favorite pronaći u naših top 15.
Vina na popisu nisu poredana od najboljih prema najlošijima, već svi skupa čine krunu najboljih vina u Istri koje trenutačno možete pronaći i kupiti.
Raznoliko, zanimljivo i zabavno! Imajte na umu da je svako nepce različito i premda se u neke osobine ne može sumnjati, Vaše nepce možda neće u nekima od njih toliko uživati. Držite se, jer avantura degustacije i divlja vožnja počinju!
15 najboljih vina u Istri:
- Collis, Trinitas 2015
- Roxanich, SuperIstrian 2009
- Kozlovic, St. Lucia Noir 2012
- Franc Arman, Cabernet Franc 2007
- Giorgio Clai, Ottocento White 2014
- Moreno Coronica, Gran Teran 2009
- Matosevic, Grimalda (red) 2012
- Degrassi, Terre Bianche Cuvee 2014
- Trapan, Uroboros 2012
- Kabola, Amfora Malvazija 2009
- Dobravac, Teran Fuga
- Deskovic, Teran 2012
- Benvenuti, Teran 2013
- Cosetto, Mozaik 2012
- Pilato, White Pinot 2010
#1 Collis, Trinitas 2015
Kultivirani vinogradi Collis nalaze se na zapadnom gorju Istre, blizu Rovinja. Izuzetno povoljan položaj za uzgoj vinove loze, jedinstvena klima, kvalitetne sorte grožđa i duga obiteljska tradicija proizvodnje vina stvorili su savršene uvjete za proizvodnju visokokvalitetnih vina. Vinogradi ovog spektakularnog vina nalaze se 100 metara iznad mora, te moraju odležati 12 mjeseci u barrique bačvama. U Trinitasu dominiraju okusi bobica, slatke i kisele višnje i vanilije. Teran i blagi tanini čine ovo vino neobično elegantnim.
#2 Roxanich, SuperIstrian 2009
Roxanich mi je zapravo nadasve najdraži. Taj klik između mene i vina koja izlaze iz ove vinarije, smještene u blizini slikovitog sela Motovun. Godina 2009. bila je prilično izvrsna s dugovječnim vinima u cijeloj Istri, a teran je bio baš vrhunski. SuperIstrian je punjen u boce 2015. godine, kao i svako drugo vino za pretakanje bez filtracije, uvijek za vrijeme opadajućeg mjeseca. 40% cabernet sauvignona, 40% merlota i 20% borgonje. Velikog i divljeg, srednjeg tenisa i kiselosti u tijelu, gotovo ljubičaste boje, vinifikacija ovog dragulja vrši se sa svakom sortom grožđa maceriranom pojedinačno tijekom četiri tjedna. Najbolje je vino dugotrajnog aromatičnog voćnog okusa.
#3 Kozlović, St. Lucia Noir 2012
S obzirom na to koliko je Istra bila suha u 2012. godini, bila je potrebna velika stručnost da bi se postigao dobar rezultat, ili čak izvrstan, kao što je to učinio Kozlović. Sveta Lucija kombinacija je uglavnom Merlota sa Sauvignonom Blanc i teranom. Boja je prilično očekivano duboka rubinasta, prilično intenzivna na nosu, te se razvijaju i začinske note. Suho na nepcu, punijeg tijela i prilično visoke kiselosti s čvrstim i zrelim taninima, ovo je vino toplo s daškom istarske svježine. Vino je još uvijek mlado, a do 2018. godine bit će odgovarajuće dobi.
#4 Franc Arman, Cabernet Franc 2007
Izvrsnost i inovativnost u proizvodnji nagrađivanih, prepoznatljivih vina donose se u obiteljskom vinskom podrumu. Pet metara pod zemljom u hrastovim bačvama i spremnicima od nehrđajućeg čelika oživljavaju istarske sorte. Ovo elegantno sortno crveno vino ima suh i živahan okus, s dubokom rubin crvenom bojom, okusom tamnog voća s primjesom biljnih začina pojavljuje se čim progutate. Zaobljen s blago gorkastim završetkom savršen je uz jela s crvenim mesom. Izuzetan na nepcu, postojan u punom obliku, dugotrajne toksične arome.
#5 Giorgio Clai, Ottocento White 2014
Prije nekoliko dana pročitala sam intervju o ovom vinu koji uistinu objašnjava o čemu se radi i kako razlikovati normalna vina od ostalih. Kažu da ne proizvode biodinamička ili biološka vina jer im je potrebna određena dinamika da bi se vino discipliniralo. Najbliže je organskom vinu. Oduševljeno opisujući organske tvari grožđa, Clai ne koristi nikakve pesticide, nikakvu kemiju, samo organsko gnojivo, bez odabranog kvasca, bez dodanog šećera. Samouki vinar Clais složenog je karaktera, kao i njegovo vino.
Topli i suhi rujan te je godine donio izvrsno voće, ali je ljeto bilo neobično svježe i oblačno, pa je plijesan uglavnom poremetila vinare, ali ne i Giorgio Clai. Unatoč izazovima, naporan se rad isplatio. Kupa istarske malvazije s sivim pinotom, sauvignonom i chardonnayom savršeno se spojila u bocu iznenađenja. Ottocento je suho bijelo vino fermentirano na otvorenom, bez dodavanja kvasca ili enzima, i odležano u drvenim bačvama. Snažne arome limunske skute, cvjetova bagrema, karamele i klementine, čine vino pitkim - stoga oprez! Pun je i bogat, narančast i slan, s malo okusa bačve. Predivan! Veliko vino za velike trenutke, za veliku hranu i veliko društvo!
#6 Moreno Coronica, Gran Teran 2009
Coronica vino pod velikim je utjecajem organoleptičkih karakteristika grožđa. Presudnu ulogu igra crveno tlo pomiješano s vapnenačkim kamenom, kako bi se stvorilo idealno okruženje za plodan rast. Usudili bi se reći da je, vjerojatno najbolji istarski proizvođač terana. Neobično na nosu, još uvijek prilično zatvoreno, koncentrirano i gusto, čak i nakon sati provedenih u dekanteru. Zemaljski aromatični aspekt je ono što Gran Teran izdvaja, zajedno s voćnim okusom koji je dublji i vinorodniji. Neutralni tanini i mladi okus, čine ovaj teran sasvim posebnim. Gran teran se ne proizvodi svake godine, samo s prikladnim grožđem.
#7 Matosevic, Grimalda (crno) 2012
Grimalda je na samim počecima bio korak u potpuno novi smjer za obitelj Matošević. Prvo moderno i kvalitetno terroir vino ove kuće. Postojane i egzotične arome, naglašene mineralnosti. Crvena grimalda mješavina je merlota i terana, u omjeru 85/15. Grožđe je složeno zbog niskih prinosa, na vrlo osunčanim terasama. Vino se macerira i fermentira na tropovima do dva tjedna, nakon čega odležava u hrastovim bačvama Allier troncais oko 15 mjeseci. Nakon toga se dalje miješa i odležava. Ovo vino u Bordeaux stilu najbolje je nakon 5-7 godina. S izraženom svježinom i mineralnošću. Unatoč mladim vinogradima, Grimalda je velika.
#8 Degrassi, Terre Bianche Cuvee 2014
Od samog početka proizvodnja se zalaže za vrhunsku kvalitetu i očuvanje kontinuiteta u podrumu Degrassi, uspješno uzgajajuće vino koje nas sve poziva na dijeljenje trenutaka i rituala postojanja. Sjajno vino velikog proizvođača, Cuvee od malvazije, Chardonaya, sauvignona Blanca i Viogniera. Prekrasna slamnato žuta boja sa zlatnim sjajem, fine gustoće, rapsodija arome na nosu. Od zrelosti voća do sjajnih cvjetnih i biljnih nota, suhe, tople, meke i lijepe svježine, poput osjećaja doma. Predivno.
#9 Trapan, Uroboros 2012
Bruno Trapan priličan je karakter generacije mladih vinara. Proizvodnja vina Trapan obiteljska je tvrtka, a kao mladi vinar na tržištu ponekad može biti prilično izazovno. Vinarija je vrhunska, a vino izvanredno. Zlatnožuti odsjaj samo je nagovještaj metode obrade, a zeleni odsjaj predstavlja narušavanje potencijala starenja. Uroboros je prava istarska malvazija koja šarmira Vaš nos prženim bademima na maslacu, a ujedno pretvara u cvjetne nagovještaje. Kompleksan, u ustima nastaje čitav spektar voćnosti. Buket ljekovitog bilja i cvijeća, s malo voća, možda kruške i jabuke, a sve da ostavi početne bademe u dugotrajnom aftertasteu.
#10 Kabola, Amfora Malvazija 2009
Upotreba amfora u procesu proizvodnje vina omogućila je povećanu maceraciju Kabole. Za ovu vrstu vinifikacije grožđe je pažljivo odabrano sa tla od bijele gline. Ovo vino boje jantara obiluje aromama, od nota koje podsjećaju na grožđice i suhe smokve do nježnih nota meda i konjaka. Vino je bogato, dugotrajno i skladno. Svim ljubiteljima autentičnih vina preporučujemo Malvaziju Amforu, koja istovremeno skriva svoje plemenito podrijetlo i poziva nas da je kušamo i razmišljamo o jednostavnim vrijednostima koje nam daruje zemlja.
#11 Dobravac, Teran Fuga
Kvalitetna istarska vina iz podruma obitelji Dobravac osiguravaju iznimnu enološku poslasticu za svakog ljubitelja. Ukusno božansko vino pružit će jedinstveni doživljaj stopljenih okusa. 100% istarski teran s najviše 14% alk. vol., nudi doživljaj bez ikakvih glavobolja. Ovaj teran ima lijepu rubinsko crvenu boju, svijetlih rubova, prozirne i guste boje. Intenzivnost arome naglašena je finim i ugodnim notama. Nosnice prvo osjete vaniliju, a slijedi bobičasto voće i trešnje, da bi završili tamnom čokoladom i cedrom s klinčićima i cimetom na vrhu. Vino je izvrsno suho, toplo, mekano i bitno svježe, tankih tanina i mineralnosti. Snažna i uravnotežena baza spremna je i skladna poput glazbe. Potencijal starenja je najmanje sedam godina i ranije samo ako se dekantira i posluži u velikim Bordeaux čašama.
#12 Deskovic, Teran 2012
Domaćinstvo Dešković nalazi se na brežuljku okruženom vinogradima i maslinicima, u blizini sela Kostanjica, nedaleko od Grožnjana. Savršen je za sve one koji žude za neposrednim kontaktom s prirodom i uživaju u čarobnim izazovima koje ona nudi. U ponudi imaju tipične istarske delicije proizvedene u agro-turističkom domaćinstvu, uključujući domaći pršut, sir, svinjski file, mnoštvo nagrađivanih vina, ekstra djevičansko maslinovo ulje i različite biljne rakije. Upravo pravo mjesto za uživanje u njihovom iznenađujuće luksuznom teranu iz berbe 2012. godine. Oštar na nosu, a primarne biljne arome dobro su razvijene. Ovaj nevjerojatno sjajan terana ima trajni suhi okus.
#13 Benvenuti, Teran 2013
Kao što smo već spomenuli, 2013. godina bila je prilično teška za istarske proizvođače vina. Godina je imala dobar potencijal za početak, ali radi vrlo miješanog jesenskog vremena, bilo je gotovo nemoguće odlučiti o vremenu berbe. Iako je za bijelo vino još dobro prošlo, čini se da se neka crvena vina poput ovog terana u podrumu Benvenuti, nadišli bilo koja očekivanja. Jedna od ključnih hrvatskih crvenih sorti, istarski teran, najvažniji je za ovu regiju, te ima posebno mjesto u lokalnoj povijesti. Ovo vino dolazi iz vinograda u Španjolima na oko 300 metara nadmorske visine. Svjež i složen u isto vrijeme, skladne strukture i kiselosti koji otvara puno potencijala za sazrijevanje tijekom najmanje 10 godina.
Samo 6000 boca odležalo je u hrastu 24 mjeseca, nakon 20-dnevne maceracije. Ukroćeni divlji karakter ove sorte i promovirana ljepota, teraninske kiseline koriste se za uravnoteženje koncentracije i zrelosti koje su dostižne samo u motovunskim vinogradima. Čak i nakon sat vremena od pretakanja, čini se da vino puca od voća s oštrinom alkohola. Vrlo začinjeno vino, kao da polako omekšava nepce zbog starenja u drvenim bačvama, različit je od ostalih terana zbog neočekivano ugrađenih kiselina. Unatoč 14,7% alkohola, usta prepoznaju gustoću i tanin koji pokazuje kvalitetu, istodobno neophodnu i zbog toga je vino vrlo pitko.
#14 Cosetto, Mozaik 2012
Mozaik je cuvee od merlota, cabernet sauvignona i istarske Borgonje. Borgonja je lokalna istarska sorta koja je, uz popularniji teran, izvrstan predstavnik istarskih crvenih sorti grožđa. Mnogi Borgonju uspoređuju s francuskom sortom Gamay, iako je znanost dokazala da to nisu potpuno iste sorte. Mozaik dozrijeva u hrastovim bačvama 15 mjeseci, a zatim još pet mjeseci u boci. Vino posjeduje rubinske tonove i bogati slatki okus. To je najneobičnije elegantno vino bogatog okusa, mladog i zrelog istovremeno. Spaja se s gotovo bilo čime.
#15 Pilato, White Pinot 2010
Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Pilato smješteno je u selu Lašići, na zapadnoj obali istarskog poluotoka. U ovom obiteljskom gospodarstvu proizvodnja postoji već tri generacije. Prethodnih godina bavili su se mješovitom proizvodnjom kao i većina ostalih farmi poput poljoprivrede, stočarstva i vinogradarstva. U ovoj mikroklimi, bijeli pinot daje grožđe vrlo visoke kvalitete i ovo vino ima izvanredne karakteristike. Ima lijepu svijetložutu boju sa zelenkastim sjajem, dok je istovremeno aroma jako naglašena i fina, voće dominira mirisom zelenih jabuka i krušaka te nježnih cvjetnih nota. Okus je voćni i ugodne svježine.
Dobra vina teško je pronaći na policama supermarketa, što je
otvoreni poziv za posjet Istri tijekom cijele godine i odabir najboljih za
iskustvo kušanja vina. Putovanje po vinarijama ili čak praznici provedeni u vinarijama, definitivno su pun pogodat. Uživajte u Istri i nagradite svoja osjetila nekim od najboljih svjetskih vina. Vina Istre
nesumnjivo su vrhunske svjetske kvalitete, s ambicioznim malim proizvođačima, a berbe s godinama postaju sve bolje. Sorte vina su iako tradicionalne,
s velikim potencijalom za razvoj koji se polako, ali autentično penje uz ljestve. Snažno domaće tržište sigurna je karta za prodaju, iz godine u godinu.
Jednom kad Vam Istra i ideje vinara uđu u glavu, otkrit ćete da su svi oni koji su obilježili istarsku vinsku scenu ljudi snažne osobnosti, jasne vizije, čvrstih uvjerenja, visokih poslovnih principa, usmjereni na svoje zajednice i dobrobit istih. Bez ovog zatvorenog kruga ne bi bilo kvalitetnih vina, a ni Istre kao predvodnice, koja nastoji Hrvatsku pozicionirati na vinskoj karti svijeta. S okusom vina na nepcu, napuštajući vinariju, osjetit ćete sadržaj proživljenog iskustva života, dijeleći vrijednosti istarske vinske baštine. Vinski podrum u Istri mjesto je na kojem ćete uvijek naučiti nešto o Istri, njenoj klimi, tlu, impresivnom krajoliku i bogatoj kulturno-povijesnoj baštini, zajedno s običajima i navikama njezinih ljudi. Svu životnu složenost, bez ikakvih prepreka, istinitu i lijepu uz čašu izvrsnog vina. Njihov vlastiti svijet, onaj u kojem bismo svi uživali biti zauvijek zaključani.
Maris Sumanovac
22.12.2017