Planirate li svoj sljedeći
godišnji odmor provesti u Istri u nekoj od naših
prekrasnih vila s bazenom? Strastveni ste ljubitelj kulinarstva i želite na
karakterističan način upoznati Istru? Zasigurno će Vas onda zanimati sljedeći tekst.
Istarska kuhinja temelji se na svježoj hrani, plodovima mora, sezonskom povrću, maslinovom ulju i suhomesnatim proizvodima.
Zaštitni znak istarske kuhinje je, kako ga Istrani zovu -
Ombolo ili
Žlomprt. Ovaj tipični specijalitet regije
vrhunska je gastronomska delicija.
Dio je
svinjskog kotleta bez kostiju. Svinjetina sadrži brojne elemente u tragovima i vitamine B skupine koji sudjeluju u radu metabolizma i živčanog sustava. Meso se utrlja
solju, paprom i drugim začinima. Najčešće se koriste listovi lovora koji u Hrvatskoj raste uglavnom na obali. Nakon što se začini suši se na vjetru, otprilike 3 tjedna ako se priprema na roštilju ili 90 dana ako se poslužuje u
sušenim tankim kriškama.
Gotovi proizvod možete kupiti kod mesara. Ovaj specijalitet možete kušati u
tipičnim konobama po cijeloj Istri ili ga pripremiti sami. Najčešće se ombolo poslužuje s
kiselim kupusom i domaćom kobasicom. U nastavku otkrivamo ukusan recept kojim možete iznenaditi svoje najmilije kod kuće.
Recept:
Sastojci (za 2 osobe):
600 g izrezanog kiselog kupusa
300 g ombola, svinjetina bez kostiju - sušena ili svježa
300 g domaće kobasice
2 glavice luka
2 žlice svinjske masti
2 žličice crvene paprike
1 suhi feferon
3 dl milerama ili kiselog vrhnja
1 žlica brašna
3 žlice ulja
0,5 dl suhog bijelog vina
papar, vegeta
Priprema:
1. Stavite luk na svinjsku mast, posolite, a zatim dodajte
crvenu papriku i nasjeckani
suhi feferon bez sjemenki.
2. Stavite
kiseli kupus na luk, promiješajte i pirjajte 5-10 minuta.
3. Zatim dodajte 3 dl
vina i pustite da kuha u poklopljenoj tavi 45-50 minuta dok kupus ne omekša, povremeno miješajući i po potrebi dodajući malo vina.
4. U međuvremenu ombolo narežite na trakice ili kockice, posipajte vegetom i paprom te
popržite na malo ulja s domaćom kobasicom. Pržite s obje strane dok meso ne omekša.
5. Pripremljeni kupus stavite u
posudu ili lim za pečenje i prelijte s masti na kojemu se peklo meso.
6. Na kupus rasporedite
prženo meso i izrezanu kobasicu.
7. Sve podlijte mileramom ili
kiselim vrhnjem, koje je prethodno zagrijano i pomiješano sa žlicom brašna.
8. Zagrijte
pećnicu na 200 ° C i pecite pripremljeno jelo dok ne poprimi zlatnu boju.
9. Jelo poslužite s kuhanim
krumpirom.
Zaista je jednostavno.
Želimo vam dobar tek! :)
Valentina Novak
30.3.2022