Tartufi, prava istarska delicija, svakako su jedan od razloga da posjetite Istru. Rezervirajte
jednu od naših vila s privatnim bazenom u Istri i pripremite se za
nezaboravno gurmansko iskustvo. Priču o istarskom tartufima već smo obradili u jednom od naših prethodnih članaka, a u ovom članku donosimo pregled
najpopularnijih recepata koji sadrže tartufe. Bilo da želite testirati vlastite kuharske vještine ili isprobati jela od tartufa u jednom od restorana u Istri, nadamo se da ćemo vam ponuditi uvid u
prekrasan svijet tartufa.
Kao i svaki obrok, započet ćemo s
predjelom. Intenzivan okus tartufa odlično ide uz sir i kobasice, pa ih svakako isprobajte prilikom posjeta Istri. Na tržištu je dostupno i
maslinovo ulje obogaćeno tartufima, koje je savršeno za samostalno kušanje, ali se može koristiti i za pripremu jela. Dokopate li se svježih tartufa ili
sira začinjenog tartufima, možete ih naribati i pripremiti
fritaju. Dostupni su razni namazi, od namaza na bazi maslina do namaza na bazi gljiva, koje je najbolje poslužiti na komadu prepečenog kruha.
Kremaste juhe, poput juhe od cvjetače ili juhe od gljiva, izvrsno se slažu s daškom tartufa i krutona od kruha.
Tartufata, dobro začinjen umak s tartufima, savršen je za one koji žele probati tartufe i sami pripremati jela jer smjesu može dodati raznim jelima.
Zasigurno najpopularnije jelo koje sadrži tartufe su
istarski fuži s tartufima. Fuži, tradicionalna istarska vrsta tjestenine, obogaćeni su kombinacijom vrhnja za kuhanje i tartufate. Priprema ovog jela
prilično je jednostavna, pa bismo ovo jelo preporučili svima koji žele prvi put probati tartufe. Još jedna popularna vrsta tjestenine,
ravioli, također se može puniti tartufima i dobro se slaže s umacima na bazi vrhnja.
Želite li izaći na večeru u neki od restorana koji poslužuju jela
tradicionalne istarske kuhinje, preporučujemo vam da isprobate neko od ribljih jela s tartufima.
Svježa riba iz Jadranskog mora - poput brancina ili orade - ima prekrasan okus kad se pripremi u umacima koji sadrže tartufe.
Jela od školjki i salata od hobotnice također se mogu obogatiti daškom tartufa, pa ako ste ljubitelj ribe i ostalih morskih plodova, to dvoje možete spojiti u
nevjerojatan gurmanski doživljaj. Za sve ljubitelje mesa postoji mnoštvo recepata za
odreske koji sadrže tartufe u raznim oblicima. Kada ste u Istri, svakako kušajte odreske od
autohtonog istarskog goveda -
boškarina.
Ljubitelji brze hrane razveselit će se da postoje popularna jela poput
hamburgera i krumpirića, koja su također začinjena umacima koji sadrže istarski tartuf. Još jedna popularna grickalica također je dostupan u varijantama koje sadrže tartufe. Ako ne želite potrošiti puno novca na kušanje tartufa, samo kupite malu vrećicu
čipsa s tartufima. Slatkoljupci će zasigurno uživati u
čokoladi s tartufima, komadu čokoladne torte s tartufima ili namazu od bijele ili tamne čokolade koji sadrži tartuf.
Obitelj Karlić, vlasnici prekrasne
vile Olea u našoj ponudi,
poznati su i cijenjeni proizvođač tartufa u Istri. Svakako pogledajte njihovu web stranicu i odličnu ponudu proizvoda s tartufima (http://karlictartufi.hr/hr/).
Helena Nikolić
21.6.2022