Čak i kad ljeto završi, a sljedeće još nije ni na vidiku,postoji još uvijek mnogo razloga za
posjet Hrvatskoj, kako biste proveli
sjajan jesenski odmor u nekoj od naših prekrasnih
vila s bazenima u Istri ili na Kvarneru.
Jesen je vrlo živo doba godine, s
manifestacijama i festivalima, jer je priroda obilna plodovima te mnogim delicijama. Kesten je definitivno jedan od
vrhunskih doživljaja na jesen :) Bodljikava kora skriva uistinu svestranu deliciju!
Stablo kestena pruža nam ove
veličanstvene plodove, koji bi kod mnogih mogli pobuditi uspomene iz djetinjstva, i tople osjećaje kod prisjećanja na
pečenje ove delicije tokom hladnijih jesenskih večeri. Treba napomenuti da divlji kesten nije jestiv za ljude, za razliku od „uzgojenog“ jestivog.
Šume kestena dobro su zastupljene u Hrvatskoj i protežu se uglavnom duž cijele kontinentalne Hrvatske te cijelom
Istrom i Kvarnerom.
U nekim regijama u Hrvatskoj ih nazivaju
maruni, što je vrsta kultiviranih kestena, svjetlije boje od običnih kestena, veća i obično
slađa.
Zbog obilnosti i kvalitete, kesteni su ostavili
snažan trag u gastronomiji područja u kojima uspijevaju. Da spomenemo i zdravstveni aspekt kestena - on je
nutritivno visoko vrijedna hrana, a sadrži čak i puno vitamina C. Koriste se od davnina u pripremi raznih jela,
pečenih ili kuhanih kao samostalno jelo ili pripremljenih kao pire (kesten pire), u juhama, nadjevima, kao dodatak raznim kolačima, desertima i prilozima. Također se koristi u izradi
meda i brašna. Budući da ne sadrži gluten, može se koristiti za pripremu bezglutenske hrane. Jeste li znali da su u prošlosti prženi, a zatim mljeveni kesteni služili čak i kao
zamjena za kavu? Možda biste htjeli probati!
Posebna vrsta kestena (maruni) raste samo
na obroncima planine Učka, na istočnoj strani istarskog poluotoka, uglavnom u područjima oko
Opatije, Lovrana i Mošćeničke Drage.
Gradić Lovran, nadomak mora i u blizini Opatije, posebno je poznat po kvalitetnim kestenima koji potječu od križanja domaćih divljih kestena i sadnica koje su lovranski pomorci donijeli iz neke od zemalja Dalekog istoka, vjerojatno iz Japana. Zbog svoje kvalitete
izvozili su se od 17. stoljeća, a popularnost su postigli u 19. stoljeću - proizvodi kestena s ovog područja bili su traženi u Italiji, Njemačkoj i Austriji.
Ako tijekom listopada provodite odmor na Kvarneru, posjetite
Marunadu. tradicionalna
festival maruna u Lovranu, jednoj od najpoznatijih ove vrste u Hrvatskoj, od 1973. Osim što možete kušati puno vrsta kestena, u slatkišima, slanim jelima ili samo pržene - tu su i
folklor, sportska događanja i drugi tradicionalni specijaliteti ovog područja. Poznat je čak izvan granica Hrvatske te je naveden u britanskom listu The Guardian, kao jedan od gastro događaja koji se ne smije propustiti.
Još jedan događaj povezan s kestenom koji vrijedi posjetiti dok ste u Istri, definitivno je
Kestenijada, koja se također održava u listopadu u
malom gradiću Oprtalj u sjeverozapadnoj Istri. Oprtalj je poznat i kao
Grad kestena. Okolica obiluje šumama kestena (lokalno zvanim kaštanji). Kesteni iz ovih šuma su manje veličine od maruna iy Lovrana, ali navodno su slađi :) Kestenijada je
tradicionalna manifestacija posvećena kestenu i njegovim proizvodima, raznim kolačima, medu. Uz to postoje razni zabavni
programi za djecu i glazba.
Za jednostavno, ali slasno iskustvo degustacije kestena, predložila bih da ih pečete: možete ih ispeći
u pećnici ili tavici. Zrele kestene treba
zarezati kako ne bi pukli tokom pečenja te kako bi se kasnije
lakše ogulili Dovoljno je napraviti mali rez preko kestena. Za pečenje u pećnici prvo ih stavite u hladnu vodu i malo prokuhajte u slanoj vodi. Zatim ih stavite peći na 20 min. Kad su gotovi (nakon što se osuše) izvadite ih i umotajte u suhu krpu za suđe na oko 15 min - na ovaj način ćete ih moći bolje oguliti :)
Ako želite koristiti
tavicu - postupak je isti, bez da ih prethodno prokuhate. Možete pokriti tavu ili ne. Kuhanjem kestena dobit ćete glavni sastojak prefinog deserta
kesten pire: Stavite ih u posudu s hladnom vodom (tek toliko da pokrije kestene), dodajte malo soli i stavite na štednjak da kuha 20 -30 minuta, ovisno o veličini kestena. Oguljene kuhane kestene izmiksajte s malo sirupa od vode i šećera, dodajte
malo arome vanilije i ruma ako želite. Pasirajte masu, stavite u male posudice i na vrh dodajte malo šlaga.
Prefino!
Berba kestena idealna je
zabavna aktivnost za cijelu obitelj ili grupu prijatelja, dok jesenski odmor provodite u nekoj od naših
vila s bazenom u središnjoj Istri ili na Kvarneru. Zamislite kako svoje ubrane kestene pečete u vili po vašem izboru, za vrijeme
čarobnih jesenskih večeri, pod zvijezdama. Ne bi li ovo bio dobar izbor za vaš jesenski
odmor u Hrvatskoj? :)
Natalie Šipak
30.9.2022