Tjedni raspon cijena:
+
Gdje?:
Kad?:
Spavaće sobe:
Kupaonice:
Max. osoba:
Sadržaji:
Prikladnost:
Tema:
Lokacija:
Vaš odabir:
Imate Vilu?
Izbornik +385 1 222 70 50
MY ISTRIA GUIDE

Kratak pregled najboljih istarskih restorana - uživajte u okusima Istre

Kratak pregled najboljih istarskih restorana - uživajte u okusima Istre

Tradicionalna istarska hrana u najboljim restoranima Istre

Da budemo iskreni, Istra ima na desetke dobrih mjesta za jelo, a scena istarskih restorana izuzetno je bogata, od restorana s tartufima, anglo doručka, gurmanske ulične hrane do zanatskih koktela i još puno toga. U ovom članku govorimo o restoranima. Ne konobe, ne bistroi, samo restorani ili bolje rečeno istarski način fine dininga.

Gastronomija u Istri općenito je profinjenije nego u ostatku Hrvatske, a usudili bi se reći, čak na višoj razini i od naših bližih susjednih zemalja. Zbog toga se najbolji hrvatski restorani nalaze upravo u Istri. Razvojem turizmaa, fine dining restorani počinju dosezati neograničene visine, proširivati naša očekivanja i apetite. Ovaj odabir i preporuka temelji se na iskustvu, bazirana na hranu kao vrhunskim čimbenikom, ali i uslugom osoblja, čistoćom i ambijentom. Restorani nisu poredani prema ljestvici, već kao rezultati najboljih od naboljih restorana koje Istra nudi.

#1 MONTE
Danijel Dado Dekić sastavio je ovaj jedinstveni jelovnik svojim osobnim stilom i najboljim domaćim sastojcima, uz očuvanje izvornog okusa i mirisa, stvarajući najbolju rovinjsku gastro ponudu. Ako ste prvi put u Monteu, toplo preporučujem da isprobate jedan od degustacijskih menija, spoj tradicionalnog i modernog. U svakom slučaju, nećete požaliti. Ako ste čest gost, tada ćete shvatiti da Monte nije slučajno na vrhu ovog popisa. Usluga je vrhunska, a ambijent više nego ugodan. Rezervirajte svoj stol jer znaju biti u potpunosti popunjeni.

Odmah pored katedrale, adresa je Montalbano 75, Rovinj. Rezervacije na +385 52 830 203. Dođite najmanje 30 minuta ranije, jer će vam trebati neko vrijeme da pronađete parking oko Rovinja, a siguran sam da će to biti najmanje 7 minuta pješice.

#2 DAMIR&ORNELLA
Ovaj restoran smješten je u Novigradu, gradu ribolovca. Tradicija ovog novigradskog restorana je ponuda svježe ribe u moru do stola. Vlasnici koji su ujedno i kuhari, dok je njihova kći izvrsna sommelierka, upravljaju ovim malim restoranom (samo 6 stolova, a možda i dodatni za one stalne).
Jelovnik je stvoren na bazi sezonske ribe, a riba se filetira i priprema pred vama. Degustacijski jelovnici temelje se na 5 do 6 slijedova i popraćeni su najboljim lokalnim vinom. Donekle ima japanski istarski stil. Najdraže su nam sirove lignje i sirove kapice. Potrebne rezervacije na +385 52 758 134, smještenom u starom gradu Novigradu, Zidine 5.

#3 WINE VAULT
Povratak u rovinjske restorane (trebali bi napisati samo jedan članak o tome!) i nama osobno najdraži! Zašto? Vjerojatno zato što su se ispunila sva naša očekivanja. Vrhunska usluga, pažnja do najmanjih detalja, kreativno kuhanje i impresivno posluživanje. Najširi izbor vina od svih restorana i domišljati sommelier koji će vam pomoći. Andrew Gaskin zaslužio je mjesto šefa sa svojim inovativnim stilom i nadahnutim lokalnim resursima. Jastog s tartufima spektakl je okusa, crni ravioli ili čak juha od crnog tartufa i oraha, sporo kuhani teleći entrecote.

Ne, ne čekajte ... Grdobina sa šparogama, rotkvicom, vrhnjem od špinata, lješnjacima i kremom od sijena. Oh, ne možemo se odlučiti ... To je nemoguće. Wine Vault nudi i sudjelovanje u pripremanju jela, gdje gosti iz prve ruke vide tajne i omogućuju vam da stvorite svoje prilagođeno iskustvo. Restoran je ponedjeljkom zatvoren, a za rezervacije možete nazvati na broj +385 52 636 017. Smješten je u hotelu Monte Mulini u Rovinju, ulica A. Smareglia 3.

sjeciste-dvije-rovinjske-ulice-u-sredini-kojeg-se-nalazi-restoran-sa-vanjskom-terasom

#4 MARINA
Povratak u grad ribolovaca, Novigrad. Iako bi vas prvi pogled mogao zavarati. Marina nije tradicionalni istarski restoran, već je kreativna kuhinja Marine Gaši, vlasnice koja priprema ukusna jela koja nećete probati nigdje drugdje u toj kombinaciji. Sommelier je Marinin partner Davor, a zajedno čine jedan izvanredan tim. Parking je dostupan u blizini mjesta u ulici St. Anton 38, Novigrad, a za rezervacije nazovite +385 99 8121 267. Restoran je zatvoren utorkom.

#5 PERGOLA
Pergola nudi sezonske riblje specijalitete na tradicionalan i inovativan način koji priprema kuhar i vlasnik Fabricio Veznaver. Japanski golemi rakovi i sipa su pripremljeni na nešto drugačiji i jedinstveni način. Jelovnici su zabavni za kušati, ali za pravi doživljaj trebate naručiti a la carte. File crvenog cipla punjen tartufima na posteljici mladog povrća, entrecote kobe s kolačićem od krumpira i artičoke s roštilja kuharsko je remek-djelo. Restoran se nalazi u Zambratiji, u ugodnom okruženju. Adresa je Sunčana ulica 2, Savudrija. Za rezervacije nazovite +385 52 759 685.

#6 ALLA BECCACCIA
Udoban, rustikalni restoran u mirnom okruženju. Specijalitet kuće je ptica šljuka bena, pripremljena po narudžbi. U potpunosti je unaprijed rezervirano, ali ovo mjesto vrijedi pričekati. Stolovi postavljeni vani na travnjaku, savršeno je mjesto za ljetni ručak. Ljubazno osoblje i brza usluga. Tradicionalna istarska hrana, sa svjetskim štihom. Isprobajte vepra u umaku s palentom s roštilja, ili domaćim raviolima, ili telećom potkoljenicom pečenom ispod peke. Rezervirajte svoj stol najmanje tjedan dana unaprijed na +385 52 520 753. Restoran se nalazi u ulici Pineta 25, selo Valbandon.

#7 ZIGANTE
Zigante je ime rodnog sela bijelog istarskog tartufa. Bilo je sasvim prirodno da će Giancarlo Zigante postati jedan od najvećih proizvođača i vlasnik restorana. Ovaj restoran, kao oltar veličanstvenoj gljivi, posvećen je dragocjenom tartufu. Šef Damir Modrušan i njegov tim zadržavaju jednostavnost u gurmanskim obrocima, svaki s okusom tartufa, najboljeg od svih restorana s tartufima. Bogati izbor vina s iskusnim sommelierom završni je element čarolije na najvišem stupnju. Od domaće tjestenine s crnim tartufom do sladoleda od tartufa, ne smijete propustiti! Profesionalno osoblje i ukusni obroci su dobitni. Rezervacije se vrše na +385 52 664 302, u selu Livade (to je najveća kuća u selu!).

#8 ST. NIKOLA
Svježa riba i izvrsna usluga najjače su karte koje ovaj restoran može ponuditi. Ambijent je lijep, uz more, ali ne previše ugodan. Smješten u centru Poreča, u potpunosti rezerviran u sezoni, ovaj restoran zaslužuje mjesto na našem popisu. Za rezervacije nazovite +385 52 423 018 i pobrinite se da stignete dovoljno rano da biste pronašli parking. Adresa je Obala M. Tita 23, Poreč.

#9 BATELINA
Jednostavni WOW bio bi najbolji opis najboljeg pulskog restorana. Obiteljsku tradiciju nastavio je pobjednik Masterchefa David Skoko, Batelinin kuhar. Ne baš privlačan interijer u početku bi vas mogao zavarati, ali hrana će omekšati najtvrđa nepca na svijetu, ostavljajući vaše okusne pupoljke u šoku. Kuhar Skoko uistinu je savladao japanski pristup ribi. Uz tradicionalno istarsko jelo od ribe, toplo preporučujemo sljedeće: marinirani crveni cipal s daikonom, pašteta od tabinje s inćunima, pašteta od jetre morskog psa na marmeladi od češnjaka i biskvit od blitve, Carpaccio od palamide s kavijarom tapioke, tjestenina sa sušenom ikrom i dimljeni morski pauk. A to su samo početci! Naši apsolutni favoriti!
Međutim, ako ne volite ribu, radije odaberite drugo mjesto. Batelina rezervira dva do tri tjedna unaprijed, posebno tijekom visoke sezone. Nazovite +385 52 573 767, lokacija je u selu Banjole, nadomak Pule, adresa je Cimulje 25. Parking je ispred restorana, na ulici.

pogled-na-sarmantnu-vanjsku-terasu-resotrana-s-jelovnikom-na-ploci-i-sarenim-stolicama-i-stolovima

#10 SAN ROCCO
Tullio Fernetich započeo je svoju gastronomsku avanturu prije gotovo 15 godina. Kuhar Teo Fernetich, također sommelier, vodi kuhinju modernim stilom čvrsto povezan s tradicijom. Elegantni gurmanski restoran San Rocco član je Association des Jeunes Restaurateurs d'Europe. Obiteljsko mjesto temeljeno na tipičnim sezonskim specijalitetima, ribi, tartufima i divljači. Mirni ambijent, pažljivo dizajnirani vrtovi, hotel i područje bazena odmorit će vašu dušu.

Isprobajte degustacijski meni, a zatim se odlučite za vlastiti odabir, gdje ne možete pogriješiti. Ako niste sigurni, naručite domaće torteline punjene mesom istarskog boškarina (jedinstveno istarsko govedo), ili domaće raviole punjene bijelom ribom i tartufima, ili juhu od divlje orade, i kozice na žaru na posteljici od leće. Rezervacije na +385 52 725 000, lokacija je San Rocco Heritage Hotel, Srednja ulica 2, selo Brtonigla. Parking je na licu mjesta.

#11 BADI
Restoran Badi osnovan je 1986. godine i od tada je poznat po visokokvalitetnoj usluzi i vrhunskoj ponudi umaške ugostiteljske scene i cijele regije. Obitelj Badurina-Badi od tada vodi restoran, a suptilnim pristupom u potpunosti su odgovorni za obiteljsku atmosferu. Šef Moris Damiani nudi kreativnu riblju kuhinju, a najbolja jela su orada u kruhu, sipe na kremi od crne leće ili carpaccio od kapica s mousseom od češnjaka. Ako ste za meso, probajte teleće obraze. Rezervacije na +385 52 756 293, Umaska ​​ulica 12, grad Umag. Restoran je ponedjeljkom zatvoren, a parkiralište je pored restorana.

#12 SIGNATURE RESTAURANT RESOLUTION
Prizemlje prekrasnog hotela Lone rezervirano je za jedinstveni restoran čiju kuhinju drži mladi tim kuhara koji se igrajući svojom strašću i maštom stvaraju ukusna jela. Ambijent je uokviren prekrasnom dvoranom i uređenim vanjskim vrtom hotela, kao iz drugog svijeta. Isprobajte skušu sa šparogama, cvjetačom, orahom i kandiranom cherry rajčicom ili njoke od heljde u kozjem siru i suhom voću ili brodetu, a za desert ne propustite juhu od krušaka sa smrznutom karamelom od malina i balzamika. Rezervacije na +385 52 632 017, lokacija je u prizemlju hotela Lone, ulica Luje Adamovića 31, Rovinj. Parking je ispred hotela.

#13 VILLA STEFANIJA
Hotel i restoran Stefanija nije lako pronaći, ali vrijedi se potruditi. Priča o Noni (baki) Stefaniji o tome kako odražava restoran samo je dodatak nevjerojatnom ambijentu i pogledu. Restoran nudi tradicionalna ukusna i zdrava jela napravljena s ljubavlju slijedeći tradiciju i prostor iz kojeg potječu, rekli bi jedan sasvim slow food restoran. Naručite Rafaello s jastogom u hladnoj juhi od bosiljka i rajčice, tjesteninu s dimljenom ribom i suhim smokvama, a za desert zapečenu tjesteninu s umakom od naranče. Restoran prima samo rezervacije večere +385 52 567 075, Puntera 8d, Barban.

#14 VIKING
Sada razgovaramo o plodovima mora! Sigurni smo da niste znali da Istra ima svoje stanište kamenica. Limski zaljev s mikro značajkama podvodnog svijeta dom je kamenica. Viking je smješten na fantastičnom mjestu, usred zelenila, s rasadnicima kamenica, dagnji, orade i brancina... U Vikingu morate probati sirove kamenice, rakove i ribu s roštilja, jastog je također opcija. SVJEŽE KAMENICE su najbolje! Rezervacije u sezoni su obavezne, nazovite +385 52 448 223, u Limskom zaljevu, u blizini naselja Sveti Lovreč, Vrsar.

Ovo je bio naš izbor od 14 najboljih istarskih restorana, kao šlag na torti! Izazovite svoje nepce i učinite da vaši okusni pupoljci žude za još. Nećete požaliti jer je ovo najfinija regija za ručavanje u Hrvatskoj, cjelovito gastronomsko iskustvo za sva vaša osjetila. Hrana koju nikada nećete zaboraviti.


Maris Sumanovac


28.10.2017

 

+385 1 222 70 50