(Uputa za upotrebu: nemojte čitati ovaj post ako ste gladni.) U svom posljednjem postu počeli smo pisati o
hrvatskoj kuhinji i što biste trebali kušati dok boravite u našim prekrasnim vilama u Istri ili Dalmaciji. Osim tih sjajnih jela, tu su i brojni drugi gastronomski užici! Ovaj put donosimo
pregled jela tipičnih za Srednju Istru. Neka naš motiv ostane domaći! ;) Time želimo ukazati da biste trebali
probati lokalnu hranu u tipičnim restoranima zvanim konoba (kojih također možete pronaći na cijeloj obali) i
agro-turističkim objektima. Kad uđete u
konobu, nadamo se da će Vas netko pozdraviti s toplim osmijehom i otpratiti do Vašeg stola. A kad dobijete jelovnik, sljedeće bi informacije iz ovih postova mogle biti korisne. Središnja Istra dijelom je planinsko područje, pa naravno da to odražava
gastronomsku ponudu koja se malo razlikuje od mediteranske. A jedan od vrhunaca srednjoistočne kuhinje je
tartuf! O ovom jedinstvenom specijalitetu možete saznati više u ovom vodiču. Pa, dragi moji, jesi li spremni za narudžbu? :)
Danas služimo uglavnom dobru hranu, pa bi odluka mogla biti teška:
- Pršut, kobasice, prošarana slanina, domaći ovčji ili kozji sir i domaći kruh s maslinovim uljem za predjelo. Mmmmmm ... ukusno!
- Ombolo / zarebnjak - svinjski debeli vrat bez kostiju koji se soli i začini mljevenim paprom i lišćem lovora, a zatim ostavi da se suši nekoliko tjedana.
- Istarski omlet - isprobajte onaj sa sezonskim divljim šparogama ili tartufima! Iako zvuči prilično skromno, vjerujte, uživat ćete!
- Tjestenina - naravno domaća, u različitim oblicima - pljukanci, fuži, njoki ili punjeni ravioli, a sve se poslužuje s raznim umacima.
- Meso boškarina, bijelo-sivo dugorogo istarsko govedo, simbol regije je obavezan!
- Maneštra - gusta istarska juha od graha ili povrća, kuhana sa suhim mesom. Prilično je poznata ona s kukuruzom.
- Žgvacet - tradicionalni istarski gulaš napravljen od govedine ili piletine, obično se poslužuje uz gore spomenutu tjesteninu ili palentu. Meso pripremljeno u loncu na koji se stavlja žar – na hrvatskome „ispod peke“.
- Za desert ne propustite tradicionalne istarske slastice poput fritula, kroštula, cukerančića ili domaćih kolačića.
Ili možda više volite nešto iz zadnjeg posta? Bez obzira što naručite, istinski vjerujemo da nećete ostati gladni pored ovako raznolikog izbora dok boravite u jednoj od naših prekrasnih vila u Središnjoj Istri, vila u Buzetu i vila u Motovunu. I vrlo brzo ćete se upoznati s onime što biste mogli naručiti za piće! ;) Do sljedećeg puta - dobar tek! Živjeli! :)
Nikolina Mladić
31.8.2017