Oprez! Prilikom čitanja ovog teksta vrlo vjerojatno osjetit ćete pojačani apetit i
neopisivu želju za slatkim. U nastavku teksta čeka Vas recept za
jednu od omiljenih hrvatskih slastica - kremšnitu!
Kremšnita je vrlo
jednostavan kolač od lisnatog tijesta s kremom od tučenih jaja. Iako je ova slastica popularna u mnogim krajevima Europe, u svakom se podneblju priprema na nešto drugačiji način, a u Hrvatskoj su najpoznatije
Samoborska i Zagrebačka kremšnita.
Samoborska je kremšnita u Hrvatskoj
zaštićena kao nematerijalno kulturno dobro, a ono što je posebno specifično za Samoborsku kremšnitu je to da se taj kolač od kreme jede topao.
Zagrebačka je kremšnita razlikuje se time što na vrhu umjesto sloja lisnatog tijesta ima šlag i
preljev od čokolade. Što mislite, koja je finija?
U ovom Vam tekstu ipak donosimo recept za autohtonu Samoborsku kremšnitu.
Probajte joj odoljeti!
Sastojci:
1 paket lisnatog tijesta
8 jaja
1 l mlijeka
200 grama šećera
2 paketića vanilin šećera
60 grama brašna
Priprema:
1. Podijelite lisnato tijesto na dva jednaka dijela, pa svaki razvucite na veličinu kalupa za pečenje.
2. Pecite zasebno gornju i donju koru u prethodno zagrijanoj pećnici na 175 Celzijevih stupnjeva dok ne postanu zlatnožute, oko 10 do 15 minuta. Ostavite ih da se ohlade.
3. Odvojite bjelanjke od žumanjaka. Od bjelanjaka istucite čvrsti snijeg.
4. U žumanjke dodajte šećer, vanilin šećer, brašno i nekoliko žlica mlijeka. Ostatak mlijeka ugrijte na štednjaku.
5. Smjesu od žumanjaka stavite u zaseban lonac i kuhajte na laganoj temperaturi postupno dodajući toplo mlijeko dok ne zgusne. Pustite da se smjesa malo ohladi i umiješajte je u tučene bjelanjke.
6. Toplu smjesu prelijte preko pečene kore te je preklopite drugom korom. Preko kremšnite posipajte šećer u prahu. Dobar tek!
Zasigurno ne možete dočekati pripremiti i sami ovu slasticu, no svakako Vam preporučujmo da na putu prema
jednoj od naših vila svratite u okolicu Zagreba i probate prave Samoborske kremšnite pripremljene
prema originalnoj recepturi!
Martina Pozgajec
25.11.2021