Lumblija je tradicionalan kolač koji se veže za otok
Korčulu, točnije za mala mjesta
Vela Luka i Blato. Ova slastica se priprema u ovim mjestima
već 200 godina, a njena priča seže sve do
Napoleonovog doba i francuske okupacije Dalmacije u 19. stoljeću.
Priča o lumbliji govori o
ljubavi, o jednom preranom rastanku i istinskom obećanju vječne ljubavi dvoje mladih ljudi. Kako to često biva u ljubavnim pričama ovog doba, ljubav spoji dvoje ljudi, a rat ih rastaje.
Ostaje gorak okus, ali sa daškom slatkoće.
Mlada Blajka i francuski vojnik, inače pekar po struci, se strastveno zaljube, ali mladi vojnik odlazi u rat i
rastanak je neizbježan. Svojoj dragoj na rastanku peče kolač s dirljivom porukom "
Ne m'oublie pas”, francuski za “
Ne zaboravi me”. Mlada djevojka nije znala izgovoriti originalan natpis i s toga izgovara “
lumblija”. Ovaj kolač nezaborava ostaje
simbol neostvarene i tužne ljubavi, ali ponosni Korčulani i dalje žive ovu priču, koja ih
istinski usrećuje.
Lumblija se priprema
prema recepturi utemeljenoj na usmenoj predaji te s namirnicama specifičnih za otok Korčula kao što su
grožđice, bademi, sok naranče i limuna, varenik i maslinovo ulje. Njenu unikatnost je i Europska komisija prepoznala te joj je dodijeljena oznaka
zaštićenog zemljopisnog podrijetla na području cijele Europske Unije, 38. po redu oznaka za Hrvatsku.
Ako niste vrstan
slastičar ne morate brinuti, priprema ovog tradicionalnog kolača
vrlo je jednostavna. Krenimo s receptom.
Lumblija - recept
1 kg brašna
230 g šećera
250 g masti (maslinovo ulje, maslac, svinjska mast)
kora naranče
kora limuna
žlica brašna od rogača
žlica muškatnog oraščića
žličica korijandera
malo klinčića
malo anisa
žličica koromača
dvije vrećice vanilnog šećera
100 g badema
100 g oraha
100 g grožđica
rakija od ruža
varenik
2 kocke kvasca
1 žlica cimeta
1.
Bademe i orahe prvo dobro popržite na vrućoj tavi i usitnite ih. Anis je potrebno natopiti u vrućoj vodi i dodati malo soli. U međuvremenu grožđice natopiti u varenik.
2. Kvasac se pomiješa u malo mlake vode. Sve
suhe sastojke je potrebno izmiješati te dodati kvasac kad se podigne.
3. Sve skupa pomiješate,
dodajte masnoće, rakiju od ruža, namočene grožđice, anis sa soli i po potrebi dodati mlake vode.
4. Tijesto je potrebno
dugo vremena mijesiti dok dobije određenu teksturu i potom ga pustit da se diže.
5. Napravite
male okruglice od tijesta i još jednom ih pustite da se podignu. U međuvremenu zagrijte pećnicu na 175°C. Zatim kruščiće pečete 45 minuta i potom ih
premažete varenikom i posipajte ih šećerom.
Vrijedna spomena je i “
modernija” nova verzija lumblije, takozvana
Blaška torta. Ovaj kolač inačica je tradicionalne lumblije s novom recepturom koja sadrži čokoladu, orahe, kora i sok naranče. Ova varijanta prava je slastica koju
morate probati ako ste rezervirali
villu s privatnim bazenom na otoku Korčuli. Istražite tradicionalno slastičarstvo ove regije i provedite
nezaboravan odmor na hrvatskim otocima.
Anna Loncar
10.3.2023