Tjedni raspon cijena:
+
Gdje?:
Kad?:
Spavaće sobe:
Kupaonice:
Max. osoba:
Sadržaji:
Prikladnost:
Tema:
Lokacija:
Vaš odabir:
Imate Vilu?
Izbornik +385 1 222 70 50
MY ISTRIA GUIDE

Lumblija - ljubavna priča u kojoj glavne uloge igraju Korčula, Napoleon i slastičarstvo

Lumblija - ljubavna priča u kojoj glavne uloge igraju Korčula, Napoleon i slastičarstvo

Gorka ljubavna priča sa slatkim završetkom

Lumblija je tradicionalan kolač koji se veže za otok Korčulu, točnije za mala mjesta Vela Luka i Blato. Ova slastica se priprema u ovim mjestima već 200 godina, a njena priča seže sve do Napoleonovog doba i francuske okupacije Dalmacije u 19. stoljeću.

Priča o lumbliji govori o ljubavi, o jednom preranom rastanku i istinskom obećanju vječne ljubavi dvoje mladih ljudi. Kako to često biva u ljubavnim pričama ovog doba, ljubav spoji dvoje ljudi, a rat ih rastaje. Ostaje gorak okus, ali sa daškom slatkoće.

Mlada Blajka i francuski vojnik, inače pekar po struci, se strastveno zaljube, ali mladi vojnik odlazi u rat i rastanak je neizbježan. Svojoj dragoj na rastanku peče kolač s dirljivom porukom "Ne m'oublie pas”, francuski za “Ne zaboravi me”. Mlada djevojka nije znala izgovoriti originalan natpis i s toga izgovara “lumblija”. Ovaj kolač nezaborava ostaje simbol neostvarene i tužne ljubavi, ali ponosni Korčulani i dalje žive ovu priču, koja ih istinski usrećuje.

pola-narezanog-začinskog-kolača-s-bademima-i-grožđicama-zamotano-sa-crvenom-mašnom-i-bozicnim-kuglicama-sa-strane

Lumblija se priprema prema recepturi utemeljenoj na usmenoj predaji te s namirnicama specifičnih za otok Korčula kao što su grožđice, bademi, sok naranče i limuna, varenik i maslinovo ulje. Njenu unikatnost je i Europska komisija prepoznala te joj je dodijeljena oznaka zaštićenog zemljopisnog podrijetla na području cijele Europske Unije, 38. po redu oznaka za Hrvatsku.

Ako niste vrstan slastičar ne morate brinuti, priprema ovog tradicionalnog kolača vrlo je jednostavna. Krenimo s receptom.

Lumblija - recept

1 kg brašna
230 g šećera
250 g masti (maslinovo ulje, maslac, svinjska mast)
kora naranče
kora limuna
žlica brašna od rogača
žlica muškatnog oraščića
žličica korijandera
malo klinčića
malo anisa
žličica koromača
dvije vrećice vanilnog šećera
100 g badema
100 g oraha
100 g grožđica
rakija od ruža
varenik
2 kocke kvasca
1 žlica cimeta

1. Bademe i orahe prvo dobro popržite na vrućoj tavi i usitnite ih. Anis je potrebno natopiti u vrućoj vodi i dodati malo soli. U međuvremenu grožđice natopiti u varenik.

2. Kvasac se pomiješa u malo mlake vode. Sve suhe sastojke je potrebno izmiješati te dodati kvasac kad se podigne.

3. Sve skupa pomiješate, dodajte masnoće, rakiju od ruža, namočene grožđice, anis sa soli i po potrebi dodati mlake vode.

4. Tijesto je potrebno dugo vremena mijesiti dok dobije određenu teksturu i potom ga pustit da se diže.


5. Napravite male okruglice od tijesta i još jednom ih pustite da se podignu. U međuvremenu zagrijte pećnicu na 175°C. Zatim kruščiće pečete 45 minuta i potom ih premažete varenikom i posipajte ih šećerom.

na-drevenom-stolu-komad-bogate-torte-sa-bademima-i-slagom-na-bijelom-tanjuru-i-preostala-torta-na-staku-u-pozadini

Vrijedna spomena je i “modernija” nova verzija lumblije, takozvana Blaška torta. Ovaj kolač inačica je tradicionalne lumblije s novom recepturom koja sadrži čokoladu, orahe, kora i sok naranče. Ova varijanta prava je slastica koju morate probati ako ste rezervirali villu s privatnim bazenom na otoku Korčuli. Istražite tradicionalno slastičarstvo ove regije i provedite nezaboravan odmor na hrvatskim otocima.


Anna Loncar

10.3.2023
 
+385 1 222 70 50