Već neko duže vrijeme, Istra se nalazi na listi svih
ljubitelja gastronomije. Iako je ova regija geografski jako mala, njezina gastronomska ponuda je
bogata i svestrana. Ako ste ljubitelj morskih delicija poput ribe i morskih plodova, na obali možete uživati u vrhunskim jelima koja se nude u brojnim restoranima. Središnja Istra posebna je po malo “težoj hrani” koja se sastoji od mesa, tjestenine i šumskih plodova. Kad govorimo o tradicionalnim istarskim specijalitetima, moramo svakako istaknuti
autohtono istarsko govedo zvano boškarin.
Boškarin je najraširenija pasmina
bijelo-sivog goveda s dugim rogovima. Upravo ova veličanstvena životinja predstavlja
simbol Istre. Ovo govedo je nekad služilo za oranje polja i teglenje kamenja za gradnju kuća. Nakon velikog napretka tehnologije, njegova uloga je nestala, pa se tako i njegov broj drastično smanjio. Odraslo govedo
teži čak do 1300 kg, dok krave teže do 650 kg. Danas se njegovo meso smatra pravom istarskom delikatesom koje možete kušati u raznim varijacijama, a mi ćemo vas upoznati s nekima od njih.
#1 Carpaccio od boškarina - idealno je jelo koje će vam
otvoriti apetit i uvesti vas u ukusnu večeru istarskih delicija. Meso istarskog goveda je posebno po svojoj teksturi i bogatim okusima koje će oduševite sve ljubitelje gastronomije. Da biste stvorili
jedinstveni doživljaj, preporučujemo Vam da carpaccio pospete svježim, naribanim istarskim bijelim
tartufom koji će dati dodatnu aromu ovom jelu.
#2 Žgvacet od boškarina - ovo jelo odličan je izbor za toplo predjelo ili čak glavno jelo koje možete kušati u mnogim istarskim konobama i restoranima. Žgvacet je
istrijanski mesni umak koji podsjeća na dalmatinski pašticadu. Žgvacet se priprema od
odležanog boškarina i povrća, te vrhunskog domaćeg Terana, a najčešće se poslužuje povrh tjestenine ili s domaćim njokima od krumpira.
#3 Biftek boškarina s pljukancima - zanimljiva je kombinacija dvaju jela koji se odlično sljubljuju jedno s drugim.
Pljukanci su istarska tjestenina specifičnog oblika, a rade se od samo dva sastojka, brašna i vode. Zbog svoje jednostavne pripreme održala se kao jedna od omiljenih domaćih tjestenina. Biftek se poslužuje u
umaku od maslaca i ružmarina, koji savršeno upotpunjuje jelo.
#4 Obrazi boškarina u teranu - ovo jelo se priprema od
najsočnijeg komada mesa istarskog goveda. Meso se pomno začini mediteranskim začinskim biljem te se
polako peče na laganoj vatri (do 4 sata). Istovremeno se priprema gusti umak od crnog istarskog terana, koji se postepeno reducira kako bi se dobila određena gustoća i aroma. Obrazi boškarina u teranu najčešće se poslužuju uz pire od buče i celera.
#5 Kobasice od boškarina - jedno od
najukusnijih delicija istarskog kraja je kobasica od istarskog goveda. Često se priprema s istarskim teranom ili malvazijom, te svježim tartufima koji su ubrani u
motovunskoj šumi. Poslužuje kao međuobrok ili kao hladno predjelo, uz domaći sir i čašu domaćeg vina.
Ako boravite u jednoj od naših
vila u Istri i Kvarneru, preporučujemo Vam da posjetite lokalne taverne i restorane i da kušate
autohtono istarsko govedo koje će vas očarati svojom jedinstvenom aromom. Uživajte u raznovrsnoj gastronomskoj ponudi
koja će vas oboriti s nogu :)
Ana-Marija Tot
18.2.2022