Poznat po
jedinstvenom obliku i neobičnom krajoliku, otok Pag nije uvijek bio turistička destinacija. Međutim, ovaj zapanjujući otok ima
dugu i bogatu povijest, skrivajući mnoge tajne unatrag stoljeća.
Otok je
prvi put naseljen tijekom neolitika, poznatijeg kao kameno doba, ali njegovi
prvi poznati stanovnici bili su Liburni - arheološki ostaci iz tog razdoblja i danas se mogu pronaći oko otoka, samo trebate znati što tražite. Tijekom 1. stoljeća prije Krista Rimljani su došli na otok- naziv
Pag potječe od latinske riječi pagus, što znači selo. Slaveni su prvi put naselili otok tijekom 6. i 7. stoljeća i počeli graditi crkve i bazilike.
Kao i mnogi susjedni otoci i općenito velik dio Dalmacije, Pag je od 1409. bio pod vlašću Mlečana. Tijekom 15. stoljeća glavni je grad preseljen sa svog prijašnjeg mjesta na današnje mjesto. Možete posjetiti stari grad, o kojem se često govori kao o gradu duhova, kako biste stekli dojam o tome kakav je bio život prije 6 stoljeća.
18. stoljeće bilo je doba prosperiteta pod austrougarskom vlašću.
Pag je još puno toga prošao prije osamostaljenja- otok je prvo
okupirala Italija, zatim Njemačka, a potom je vraćen u Jugoslaviju do 1991. godine.
Zbog neobične topografije, gospodarstvo otoka uvijek se vrtjelo oko
soli. Sve do 20. stoljeća
sol se vadila ekstrahiranjem, tj. sušenjem morske vode na suncu. Danas se uglavnom suha sol prenosi u solanu Pag (tvornicu soli) gdje se para koristi za ubrzavanje postupka isparavanja.
Paška sol posebnog je okusa i prepoznata je kao jedan od najboljih hrvatskih proizvoda.
Jedinstveni proizvod otoka također je
čipka koja se našla na
UNESCO-voj listi nematerijalne kulturne baštine. Pretpostavlja se da je
tradicija započela u doba renesanse kao ukras za tradicionalne suknje koje su se nosile na otoku. Početkom 20. stoljeća čipku su se čak nosile i na dvoru- nosila ju je nadvojvotkinja Marija Jozefina te kraljica Marija Terezija. Izrada čipke zahtijeva puno vremena, vještine i truda, ali proizvod je kao nijedan drugi, istodobno nježan, jedinstven i postojan.
Osim izrade čipke i soli, Pag je i
izvrsno odredište za gurmane koji će nesumnjivo uživati u poznatom
paškom siru i paškoj janjetini.
Uz mnoga međunarodna priznanja koja jamče njegovu kvalitetu, paški sir je kao ništa što ste prije probali. Sir je tvrd i slan, a blagu aromu dobiva od flore koja raste na otoku (uglavnom kadulja i smilje). Možete ga probati ili kupiti posvuda na otoku- ne propustite ovu priliku!
Također zaštićeni proizvod,
paška janjetina užitak je za sve gurmane. Slično kao i sir, janjetina također ima jedinstveni okus i miris zbog otočne flore. Janjad s otoka Paga nikada ne živi u zatvorenom prostoru i cijeli život provodi na otvorenom. Mnogi kažu da je paška janjetina najbolja janjetina u Hrvatskoj pa je svakako kušajte.
Do sada je Pag vjerojatno već završio na vašem popisu za sljedeći odmor. Ali gdje biste na otoku trebali odsjesti? Na otoku su
dva veća grada (uz mnoštvo malih sela):
Novalja i
Pag.
Novalja je vrlo poznata, najviše po plaži Zrće koju moraju posjetiti svi oni koji traže zabavu bez prestanka tijekom cijelog ljeta. No, ako volite razgledavati, Novalja također ima puno toga za ponuditi. Gradski muzej sadrži mnoge pronađene arheološke predmete u regiji. Također su domaćini raznih izložbi iz cijelog svijeta. Možete i posjetiti drevni akvadukt ili stoljetne maslinike.
Ako tražite miran obiteljski odmor, tu je grad Pag. Kupite čipku, posjetite muzej soli ili uživajte u gastronomskim specijalitetima otoka. I ne zaboravite- prekrasne plaže mogu se naći na cijelom otoku!
Što još možete doživjeti na ovom otoku? Pridružite se paškom karnevalu, pogledajte kako su živjeli Rimljani, promatrajte rijetke ptice, istražite otok qoudom- izbor je na vama!
Marija Kancir
17.06.2019