Dagnje su jedne od najrasprostranjenijih i
najpoznatijih školjaka. U Hrvatskoj se dagnje mogu pripremiti na
bijelo i
crveno, na
dalmatinski, sa špagetima ili uz kruh. Po pravilu kada se pripremaju dagnje na buzaru rajčica se ne koristi kao sastojak, ali neki vole i
crvenu buzaru, pa se rajčica može dodati po želji. Kad ih kuhamo na dalmatinski tada na kraju kuhanja dodamo i malo
krušnih mrvica.
Odlične su kako god ih kuhali, a osim toga
nisu skupe i brzo se termički obrađuju. Najslasnije su kad su pripremljene na najjednostavniji način –
na buzaru. Kad ih jednom kušate. složit ćete se s nama, jer
kombinacija vina, češnjaka, svježeg peršina i ovih divnih školjaka osvaja i najzahtjevnija nepca. U Hrvatskoj ćemo u Istri dagnje nazvati
pedoći, u Dalmaciji
mušule ili
kunjke. Naziv dagnja je uobičajeni naziv koji se koristi za članove nekoliko obitelji školjkaša sa slanih i slatkovodnih staništa. Kušajte dagnje na buzaru kada
boravite u jednoj od naših vila.
Donosimo
osnovni recept morskih dagnji na buzaru.
Sastojci:
1,5 kg dagnji
5 žlica maslinova ulja
250 ml bijelog vina
malo peršina
1 luk
5 režnjeva češnjaka
2 prstohvata papra
1 limun
Priprema:
Očistite dagnje tako da tupom stranom noža
ostružete “dlake” sa spoja školjke, kao i priljepke s vanjske strane, pa svaku školjku dobro
isperite u hladnoj vodi. Sve napukle školjke bacite.
U dubljem loncu na maslinovom ulju izdinstajte
sitno nasjeckan luk,
češnjak i šaku nasjeckanog
peršin, pa dodajte
očišćene dagnje i poklopite. Povremeno promilješajte.
Kad se školjke otvore,
dodajte vino i kratko još prokuhajte.
Servirajte toplo u dubokim tanjurima. Uz dagnje na buzaru,
servirajte kruh, koji će itekako biti potreban
ako ostane toča.
Dobar tek!
Isabella Jelkovic
8.2.2023