Tjedni raspon cijena:
+
Gdje?:
Kad?:
Spavaće sobe:
Kupaonice:
Max. osoba:
Sadržaji:
Prikladnost:
Tema:
Lokacija:
Vaš odabir:
Imate Vilu?
Izbornik +385 1 222 70 50
MY ISTRIA GUIDE

Pedoći, mušule ili dagnje na buzaru - isprobajte najpoznatije jelo Jadrana

Pedoći, mušule ili dagnje na buzaru - isprobajte najpoznatije jelo Jadrana

Dagnje pripremljene na buzaru - delicija naših primorskih krajeva

Dagnje su jedne od najrasprostranjenijih i najpoznatijih školjaka. U Hrvatskoj se dagnje mogu pripremiti na bijelo i crveno, na dalmatinski, sa špagetima ili uz kruh. Po pravilu kada se pripremaju dagnje na buzaru rajčica se ne koristi kao sastojak, ali neki vole i crvenu buzaru, pa se rajčica može dodati po želji. Kad ih kuhamo na dalmatinski tada na kraju kuhanja dodamo i malo krušnih mrvica.

Odlične su kako god ih kuhali, a osim toga nisu skupe i brzo se termički obrađuju. Najslasnije su kad su pripremljene na najjednostavniji način – na buzaru. Kad ih jednom kušate. složit ćete se s nama, jer kombinacija vina, češnjaka, svježeg peršina i ovih divnih školjaka osvaja i najzahtjevnija nepca. U Hrvatskoj ćemo u Istri dagnje nazvati pedoći, u Dalmaciji mušule ili kunjke. Naziv dagnja je uobičajeni naziv koji se koristi za članove nekoliko obitelji školjkaša sa slanih i slatkovodnih staništa. Kušajte dagnje na buzaru kada boravite u jednoj od naših vila.

Donosimo osnovni recept morskih dagnji na buzaru.

Sastojci:
1,5 kg dagnji
5 žlica maslinova ulja
250 ml bijelog vina
malo peršina
1 luk
5 režnjeva češnjaka
2 prstohvata papra
1 limun

Metalni-pladanj-sa-dagnjama-kuhanim-u-umaku-od-rajčice-s-češnjakom-peršinom-i-limunom-na-crnoj-pozadini-kamena

Priprema:
Očistite dagnje tako da tupom stranom noža ostružete “dlake” sa spoja školjke, kao i priljepke s vanjske strane, pa svaku školjku dobro isperite u hladnoj vodi. Sve napukle školjke bacite.
U dubljem loncu na maslinovom ulju izdinstajte sitno nasjeckan luk, češnjak i šaku nasjeckanog peršin, pa dodajte očišćene dagnje i poklopite. Povremeno promilješajte.
Kad se školjke otvore, dodajte vino i kratko još prokuhajte.
Servirajte toplo u dubokim tanjurima. Uz dagnje na buzaru, servirajte kruh, koji će itekako biti potreban ako ostane toča.

Dobar tek!


Isabella Jelkovic

8.2.2023
 
+385 1 222 70 50