Pri posjetu hrvatskoj obali neizbježan dio odmora svakako je
upoznavanje gurmanske ponude Mediterana. Dalmacija nudi pregršt restorana i konoba u kojima ćete imati priliku uživati u
neodoljivim okusima Mediterana.
Mediteransko bilje toliko je popularno i cijenjeno da se svake godine u Splitu održava
Festival Okusa Mediterana. Naime, Hrvatska je, uz države kao što su Italija, Španjolska, Portugal, Grčka, Maroko i Cipar, uvrštena na
UNESCO-ov popis zemalja čija se mediteranska prehrana priznaje kao
nematerijalna baština čovječanstva. Festival Okusa Mediterana kulturni je događaj koji predstavlja mediteransku prehranu kroz brojne izložbe i radionice i degustacije. Zaista vrijedno posjeta, zar ne?
Kako bismo Vam predočili dio dalmatinske kuhinje, u ovom ćemo Vam tekstu predstaviti
tradicionalno začinsko bilje Mediterana, ali i jela koja svakako morate probati za vrijeme boravka u jednoj od naših
vila u Dalmaciji, bilo da se odvažite
pripremiti ih sami ili se pak odlučite za posjet lokalnim restoranima.
Ružmarin
Prvi na našoj listi našao se začin za
juhe, pirjano povrće, meso, sve vrste pečenja i mekih sirova, a pogotovo se često koristi u masnijim jelima i težim umacima. U Dalmaciji je gotovo
neizostavan dio ribljih jela s maslinovim uljem. Pri posjetu Dalmaciji obavezno naručite kao predjelo
sir s maslinovim uljem i ružmarinom!
Origano
Nađete li se u blizini ovog začina, istoga ćete trenutka poželjeti probati pravu
domaću mediteransku pizzu. Ovaj začin, osim što je neizostavan dodatak u pripremi pizze, dobar je i kao dodatak
omletu, umacima, jelima s rajčicom, janjetinom ili povrćem. Mi svakako predlažemo klasičnu Margaritu s origanom.
Bosiljak
Ovo je začin
slatkastog mirisa, a upotrebljava se pri pripremi povrtnih juha, umaka, tjestenine, jela od mesa, ribe i morskih plodova te u umacima za salate. Naš je prijedlog
tjestenina u umaku od rajčice s dodatkom bosiljka.
Majčina dušica
Ovaj začin ma vrlo
pikantan, blago gorak okus, a u mediteranskoj kuhinji koristi se kao dodatak povrću, raznim jelima od mesa, paštetama, ribi, salatama, umacima i juhama. Kao i mnogi drugi
intenzivni začini, i majčina dušica je poznata kao dodatak koji
ublažuje masna jela, a u pravilu se koristi u kombinaciji s drugim začinima kao što su peršin, mažuran, origano i lovor. Za potpuni doživljaj mi predlažemo tradicionalnu
pašticadu s njokima.
Lovorov list
Lovor je zimzeleni grm, a njegovi listovi s
toplom aromom koriste se kao začin te ćete ga najčešće naći u sušenom obliku. Radi toga što lovor otpušta sve jači okus tijekom kuhanja, preporuka je koristiti ga u jelima koja se kuhaju duže, odnosno u
varivima, paprikašima ili gulašima. Pri boravku u Hrvatskoj obavezno probajte ljuti goveđi gulaš!
Šafran
Šafran slovi kao
najskuplji začin na svijetu, a za svega 500 g ovog začina potrebno čak 80 000 cvjetova, a prepoznatljiv je po
intenzivno crvenoj boji. Ovaj je začin omiljena namirnica pri spravljanju raznoraznih delicija u zemljama Mediterana, a u Hrvatskoj ćete se s ovim okusom susresti najčešće kušajući jela od riže, piletine, ribe i morske plodova, te gljiva i šparoga. Naša je preporuka
rižoto sa šafranom.
Lavanda
Šetajući dalmatinskim gradićima posvuda ćete imati priliku osjetiti
miris ove predivne biljke u zraku. No, lavanda se ne koristi samo kao osvježivač prostora, već je i čest začin u pripremi mnogih mediteranskih jela. Najčešće se koristi za dobivanje
lavandinog ulja koje se koristi u aromaterapiji, no listovi i latice ovog cvijeta dodaju se i u salate, juhe te ostala kuhana jela. Za razliku od ostalih navedenih začina, ova se biljka u
kombinaciji sa šećerom dodaje marmeladama ili sladoledu. Prilikom idućeg posjeta Dalmaciji neka Vas rashaldi
sladoled od lavande!
Metvica
Za kraj Vam predstavljamo biljku
ugodnog, aromatičnog mirisa. Metvica slovi kao
ljekovita biljka, a najčešće se koristi za pripremu
čajeva ili kao začin uz jela od
mesa i divljači. Metvica, odnosno menta, osvježavajućeg je mirisa mentola, a ako ju još niste probali u kombinaciji s mesom, zasigurno jeste u jednom od najpoznatijih koktela - u
Mojitu!
Martina Pozgajec
14.1.2022