Kad razmišljamo o
ljetu i Mediteranu najčešće nam padnu na um sunce, plaža i - naravno - ukusna domaća jela. No neki dodaju još jedan bitan
sinonim za ljeto - smokvu. Iako je ovo voće jako poznato među domaćima, i dalje još ne dobiva ono priznanje koje zaslužuje. To nam ostavlja jedno pitanje, zašto se ovu specifičnu voćku gleda kao
Rajsko Voće?
Ovo zeleno ili ljubičasto voće zapravo nije voće nego
preokrenut cvijet. Smokva (ficus carica) navodno potječe iz jugozapadne Azije i regije Mediterana. Čini se da su ljudi uživali u dobrobiti smokve još prije nego što su počeli uzgajati pšenicu, ječam i mahunarke. Povrh toga se smokva nekoliko puta spominje u
svetim spisima Zbog toga, i njezine ljekovite vrijednosti, smokva nosi i naziv Rajsko Voće ili
Sveto Voće.
Većina smokvi u Hrvatskoj se može naći osobito
na zapadnoj obali Istre te u Dalmaciji. Ovo voće se konzumira
svježe ili sušeno, ali se isto tako i koristi kao sastojak za proizvodnju
džema, rakije i lijekova. Dok je glavna sezona svježe smokve u Hrvatskoj
od lipnja do listopada, sušene se mogu jesti tijekom cijele godine. Ali obje imaju svoje brojne
zdravstvene beneficije. Između ostalog smokve su bogate mineralima i vitaminima. Često se spominje kako njeni sastojci imaju antikancerogeno djelovanje. Stoga smokva može pomoći
spriječiti i liječiti razne bolesti.
Od lista smokve je moguće pripremiti
ukusni čaj koji ublažuje grlobolje.
Bijela, kremasta tekućina koja iscuri pri branju jedne smokve može biti od koristi kod
kožnih problema kao što su kurije oči ili bradavice. Isto tako, zamislite da ste na plaži, uživate, plivate i eto ga, dogodi se -
stali ste na morskog ježa! Ali postaje još gore, ne možete sami ukloniti sve bodlje. Evo što trebate učiniti: uberite svježu smokvu, stavite bijelu kremastu tekućinu na mjesto uboda i
gledajte kako se čudo dešava… u većini slučajeva će ostaci bodlja izaći sami na površinu. Dakle zapamtite ovaj savjet za vaše iduće ljetovanje i dijelite ga! ;-)
Aka imate sreću i sezona je smokve, najbolje je jesti je ujutro kao
zdravi doručak. Dodajte još
domaćeg meda, možda i malo
oraha, i dobit ćete stvarno
jedinstven doživljaj za doručak! Nije to samo slučajnost da lokalni restorani stavljaju i smokve na jelovnik, osobito u kombinaciji s pršutom, sirom i maslinovim uljem. Neki će vam možda čak i ponuditi
ocat od smokve ili smokovaču - nemojte propustiti tu priliku!
Svježe smokve su zasigurno delikatesa, ali
nemojte podcijeniti i sušene. Sušena smokva je među ostalim vrlo dobra kod probavnih smetnji te pomaže sniziti
krvni tlak i kilažu. Domaći recepti često kombiniraju sušene smokve i maslinovo ulje. Taj “lijek” se koristi kod problema kao što su neplodnost, bronhitis i astma - to je
“lijek zlata vrijedan”. Dakle, sušene smokve se nazivaju i
Suho Zlato.
Da zaključimo, Rajsko Voće je stvarno jedinstveno a Hrvatska obala je
blagoslovljena tim darom. Zato zapamtite to za vaš idući boravak u jednoj od naših
vila u Dalmaciji ili Istri. I za kraj, naše Suho Zlato je isto dobar
jestivi suvenir koji možete ponijeti sa sobom - za druge ili za vas naravno! :-)
Antonela Grgic
11.2.2022