Tjedni raspon cijena:
+
Gdje?:
Kad?:
Spavaće sobe:
Kupaonice:
Max. osoba:
Sadržaji:
Prikladnost:
Tema:
Lokacija:
Vaš odabir:
Imate Vilu?
Izbornik +385 1 222 70 50
MY ISTRIA GUIDE

Priča o istarskom tartufu - jedinstven način za doživljaj Istre

Priča o istarskom tartufu - jedinstven način za doživljaj Istre

Lov na blago na istarski način - pronađite tartuf!

Bujni krajolik Istre prepun brežuljaka, isprepleten vinogradima, maslinicima i bogatim šumama poznat je po mnogim ukusnim kulinarskim plodovima. Međutim, najcjenjeniji od svih je tartuf - gurmanska delicija, tako dragocjena da je čak i zlata vrijedna.

Baš poput zlata nije ga tako lako pronaći ... što znači da će vam trebati stručni vodiči, ali još više njihovi predani psi da krenu u potragu za blagom! Bez obzira jeste li strastveni gurman, ljubitelj prirode ili jednostavno želite uživati ​​u zabavnom druženju s cijelom obitelji tijekom boravka u jednoj od naših vila u Istri - ovo je posebna avantura koju definitivno ne biste smjeli propustiti.

Stari su Rimljani obožavali tartufe upravo zbog njihovih afrodizijačkih svojstava ... zbog kojih su u srednjem vijeku bili zabranjeni, ali su tijekom renesanse ponovno stekli svoju popularnost. Danas kuhari širom svijeta svojim prepoznatljivim jelima dodaju dašak kvalitete i spremni su obilno platiti ove "jestive dijamante”.

Iako su gotovo isključivo povezani s Italijom i Francuskom, istarske guste hrastove šume i vlažno sivo tlo pružaju idealne uvjete za uzgoj crnog tartufa u brdima i, onog najvrjednijeg, bijelog tartufa u dolinama. Iako su istarski tartufi vrhunske kvalitete, ipak su zadržali nizak profil, kao da su dobro čuvana tajna, zrela za otkriće. A to se počinje polako mijenjati s jačim naporima da ih promoviramo. Međunarodni svijet hrane im počinje pridavati sve više pažnje, a posjeti zemlji istarskog tartufa svake se godine povećavaju.

Stvari su se počele mijenjati sredinom 1960-ih kada je mještanin na istarskom tlu naletio na mirisne grude s grubom kožom. Ostali su samo mislili da su to smrdljivi krumpiri, pa su njima hranili svoje svinje. No, čuvši za taj smrdljivi krumpir, Talijani su se sa velikim zanimanjem počeli pojavljivati ​​u Istri nudeći svoje prehrambene proizvode, koji su Istrijanima nedostajali, u zamjenu.

To je trajalo neko vrijeme i Istrani nisu imali puno motiva da svoju regiju plasiraju na tržište kao raj tartufa, a Talijani su uredno za njih dobivali naknade u lovcu. Sve se to promijenilo 1999. godine kada je lovac na tartufe iz Istre, po imenu Giancarlo Zigante, i njegov pas Diana pronašli bijeli tartuf težak čak 1,3 kg. Ubrzo nakon toga, Guinnessova knjiga svjetskih rekorda prepoznala ga je kao najveći bijeli tartuf ikad pronađen - u to vrijeme.

2 mala-psa-s- vlasnikom-koji-ima-lopaticu-u-sumi-u-lovu-na-tartufe

I odjednom je tajna je otkrivena, a Istra je dodana na izuzetno kratak popis mjesta na kojima se mogu pronaći bijeli tartufi. Danas, osim vođenih tura za lov na tartufe, jelovnici istarskih restorana nude raskošna jela s tartufima, a gurmanske trgovine prodaju tartufe i prehrambene proizvode s tartufom.

Izvorno su tartufe tražile ženske svinje, jer aroma tartufa sliči feromonu muške svinje. Nažalost, svinje su sklone pojesti tartufe, pa mnoge od ovih gljivica nikada nisu došle do kuhinje. Stoga su psi postali pravi protagonisti sezone lova na tartufe, jer ih je lakše dresirati i tartuf će pustiti u zamjenu za poslasticu. Psa je ipak puno lakše ubaciti u stražnji dio automobila :) Lagotto Romagnolo, talijanska pasmina poznata po oštrom njuhu, službena je pasmina za lov na tartufe, međutim mnogi istarski lovci koriste i mješance te preferiraju ženke.

Dresura započinje kad psi imaju oko tri mjeseca, ali samo oko 20% njih nastavlja punoljetnu karijeru kao lovci na tartufe. Hranjeni tartufima kako bi ih prepoznali po mirisu, psići igraju igre kako bi pronašli dragocjenu gljivicu i bili nagrađeni s poslasticama. Kad postanu bolji, vode ih u šumu sa starijim, iskusnijim psima kako bi naučili od njih kako se to radi. Kasnije, provlačeći se kroz slikovite šume, psi mogu osjetiti bogat miris, čak i kad je tartuf skriven metar ispod zemlje.

Pri pogledu na pseće uzbuđenje, lovac, naoružan malom lopatom, trči iskopati zakopano blago. Ostalo je manje romantična strana priče, no ovo je ipak skupocjena priča koja završava zadovoljnim gostom restorana koji uživaju u izvrsnom obroku.

Postoje različite vrste tartufa koji sazrijevaju u različito doba godine - na primjer, različite varijacije crnih tartufa dostupne su tijekom cijele godine. Međutim, sezona bijelog tartufa posebno uzbuđuje gurmane i povećava bankovno stanje na računu lovaca na tartufe. Stoga se glavna sezona tartufa proteže od rujna do prosinca, dosežući svoj vrhunac u listopadu i studenom, a za to vrijeme mističnim motovunskim šumama luta sve veći broj posjetitelja i najmanje 9000-12.000 pasa.
Epicentar regije s tartufima je grad Buzet, a na našoj web stranici pronaći ćete obilje vila smještenih u blizini kako bi mogli iskoristiti sezonu tartufa - svakako pogledajte našu ponudu vila s bazenom u Motovunu i Buzetu.

Demonstracije lova na tartufe (uključujući ukusni obrok nakon toga), dostupne su za grupe, danju i noću, u sljedećim obiteljima koje se bave lovom na tartufe:

Obitelj Karlić - vlasnici naše izuzetne vile Olea: e-mail: info@karlictartufi.hr; +385 91 5797016; Adresa: Paladini 14, 52420 Buzet
Obitelj Prodan: e-mail: info@prodantartufi.hr; +385 91 5512796; Adresa: Sv. Ivan, Prašćari 43; 52420 Buzet
Nikola Tarandek: e-mail: tarandek8@gmail.com +385 91 5696835; Adresa: Borgo 22, Motovun
Obitelj Zigante: info@livadetartufi.com; +385 52 664303; Adresa: Livade 7, 52427 Livade
Obitelj Kotiga: email: info@miro-tartufi.com; + 385 98 219607; Adresa: Kanal 27, 52424 Motovun

Ne postoji ništa poput svježeg zraka, zelenila i divljih životinja koji će poboljšati vašu sreću, a još uz to uključuje otkrivanje ovog skrivenog blaga. Rezervirajte svoju savršenu vilu u središnjoj Istri i doživite avanturu života!

Martina Cacic

22.03.2019
+385 1 222 70 50