Tjedni raspon cijena:
+
Gdje?:
Kad?:
Spavaće sobe:
Kupaonice:
Max. osoba:
Sadržaji:
Prikladnost:
Tema:
Lokacija:
Vaš odabir:
Imate Vilu?
Izbornik +385 1 222 70 50
MY ISTRIA GUIDE

Provedite čarobno božićno vrijeme zajedno sa svojim najdražima u Hrvatskoj

Provedite čarobno božićno vrijeme zajedno sa svojim najdražima u Hrvatskoj

Najčarobnije doba godine koje okuplja ljude

Božić je mnogima najljepše doba godine koje okuplja i povezuje ljude. Doživite zimsku čaroliju u hrvatskim gradovima koji su ukrašeni bezbrojnim božićnim ukrasima i tisućama lampica. Gastronomska ponuda je izvrsna - zasigurno će vas privući miris svježe pečenih kolačića i kuhanog vina.

Rado bismo vam ispričali nešto više o božićnim običajima Hrvata. Možda sa sobom ponesete dio hrvatske tradicije :)

veliki-adventski-vijenac-oko-fontane-sa-četiri-velike-osvjetljene-svijeće-u-Zagreb

Prve nedjelje došašća pali se prva svijeća (od ukupno četiri) na okićenom adventskom vijencu. Nekada su Hrvati sami vezali adventske vijence od grana na način da vijenac nije imao početak i kraj kako bi simbolizirao beskonačnost.

Slijedi 6. prosinac - Dan Sv. Nikole kojem se djeca posebno vesele. Večer prije djeca čiste čizme i stavljaju ih ispred vrata ili na prozore. Sveti Nikola dobru djecu nagrađuje darovima. Prati ga Krampus koji nestašnoj djeci ostavlja šibe.

Drugi važan dan je 13. prosinca, dan svete Lucije. Na taj dan ljudi sade božićnu pšenicu sa vjerovanjem da će Nova godina biti uspješnija, što je veća pšenica.

staklena-zdjela-s-masnom-i-zelenom-pšenicom-na-stolu-ukrašenim-orasima-svijećama-i-jabukama

Na Badnjak, 24. prosinca, postavljaju se i kite božićno drvce i jaslice, zamotavaju se darovi i stavljaju pod drvce te se priprema svečana večera. Jela se razlikuju od regije do regije. Prema tradiciji, meso se ne jede dan prije Božića. Za glavno jelo večere poslužuje se “Bakalar”. Riba se može pripremati na crveni i bijeli način, a u jelu uživaju svi od Istre do Kvarnera i Dalmacije. U nekim se obiteljima priprema i fiš paprikaš ili neko drugo riblje jelo. U ponoć se ide u crkvu na misu polnoćku.

dvoje-djece-sjedi-na-podu-ispred-božićnog-drvca-i-razmataju-poklone-s-crvenim-mašnama

25. prosinca na Božić u ranim jutarnjim satima otvaraju se darovi. Obitelji se obično međusobno posjećuju kako bi zajedno proslavili blagdane. Za božićnu večeru poslužuju se pečenke, sarme (punjeni kupus sa mesom i rižom), domaće kobasice, slanina i sir. U Gorskom kotaru, kao i u Zagrebu i na sjevernom Jadranu, puretina se poslužuje s domaćim mlincima te s francuskom salatom, mješavinom povrća s majonezom i jajima. Najpoznatije božićne slastice su “fritule” (pržene kuglice od tijesta), zatim pletenice od maka i orašastih plodova te druge vrste kolača koji se peku na Badnjak.

Sveta tri kralja 6. siječnja označava kraj božićnog razdoblja. Na taj dan skidaju se božićni ukrasi.

Provedite Božić sa svojim najdražima u jednoj od naših vila u Istri, Dalmaciji ili Kvarnerskom zaljevu.


Valentina Novak

16.12.2021
 
+385 1 222 70 50