Božić je mnogima najljepše doba godine koje okuplja i
povezuje ljude. Doživite zimsku čaroliju u hrvatskim gradovima koji su ukrašeni bezbrojnim božićnim ukrasima i tisućama lampica. Gastronomska ponuda je izvrsna - zasigurno će vas privući miris svježe pečenih kolačića i kuhanog vina.
Rado bismo vam ispričali nešto više o
božićnim običajima Hrvata. Možda sa sobom ponesete dio hrvatske tradicije :)
Prve nedjelje došašća pali se prva svijeća (od ukupno četiri) na okićenom
adventskom vijencu. Nekada su Hrvati sami vezali adventske vijence od grana na način da vijenac nije imao početak i kraj kako bi simbolizirao
beskonačnost.
Slijedi
6. prosinac - Dan Sv. Nikole kojem se
djeca posebno vesele. Večer prije djeca čiste čizme i stavljaju ih ispred vrata ili na prozore. Sveti Nikola dobru djecu nagrađuje darovima. Prati ga Krampus koji nestašnoj djeci ostavlja šibe.
Drugi važan dan je 13. prosinca,
dan svete Lucije. Na taj dan ljudi sade
božićnu pšenicu sa vjerovanjem da će Nova godina biti uspješnija, što je veća pšenica.
Na
Badnjak, 24. prosinca, postavljaju se i kite
božićno drvce i jaslice, zamotavaju se darovi i stavljaju pod drvce te se priprema
svečana večera. Jela se razlikuju od regije do regije. Prema tradiciji, meso se ne jede dan prije Božića. Za glavno jelo večere poslužuje se “Bakalar”. Riba se može pripremati na crveni i bijeli način, a u jelu uživaju svi od Istre do Kvarnera i Dalmacije. U nekim se obiteljima priprema i fiš paprikaš ili neko drugo riblje jelo. U ponoć se ide u crkvu na
misu polnoćku.
25. prosinca na
Božić u ranim jutarnjim satima
otvaraju se darovi. Obitelji se obično međusobno posjećuju kako bi
zajedno proslavili blagdane. Za božićnu večeru poslužuju se pečenke, sarme (punjeni kupus sa mesom i rižom), domaće kobasice, slanina i sir. U Gorskom kotaru, kao i u Zagrebu i na sjevernom Jadranu, puretina se poslužuje s domaćim mlincima te s francuskom salatom, mješavinom povrća s majonezom i jajima. Najpoznatije božićne slastice su “
fritule” (pržene kuglice od tijesta), zatim pletenice od maka i orašastih plodova te druge vrste kolača koji se peku na Badnjak.
Sveta tri kralja 6. siječnja označava
kraj božićnog razdoblja. Na taj dan skidaju se božićni ukrasi.
Provedite Božić sa svojim najdražima u jednoj od naših
vila u Istri, Dalmaciji ili Kvarnerskom zaljevu.
Valentina Novak
16.12.2021