Ako tek planirate svoj godišnji odmor ili ste već tamo i ne znate odakle krenuti, jer je
ponuda šarolika i raznolika, savjetujemo vam da čitate dalje kako biste
oduševili svoje nepce.
Vinski putevi Istre - fina vina i čarobne kulise
„
Život je prekratak, da bismo pili loše vino”
Johann Wolfgang von Goethe
I jedan od najvećih, sam Goethe, s nestrpljenjem bi dočekao
vinske putove Istre, jer tamo gdje se u središnjoj Istri spajaju bijela zemlja i crvena zemlja na obali, može nastati samo
božanstveno i vrhunsko piće.
Vinarije i vinogradare naći ćete na svakom kutku Istre, ali zbog kvantitete ne bi smjela izostati kvaliteta:
Istrijani su vrlo “izbirljivi” i precizni. Najpoznatije regije u zapadnoj Istri uključuju područja oko
Rovinja, Pule, Poreča i Buja. Najbolji vinogradi oko
Buzeta i Pazina nalaze se u središnjem dijelu poluotoka i području oko
Labina, iznad
Rapca, na istočnoj obali.
Najpoznatija vina istarskog kraja su tradicionalna vina, poput
istarske malvazije: zlatno-žute boje, koja predstavlja sinonim za svježinu i sklad, poput
momjanskog muškata: desertnog vina s nezaboravnim mirisom divljih klinčića i rubin crvenog
terana: kneževskog piće bogate povijesti.
Većina vinarija desetljećima je u
obiteljskom vlasništvu, s ponosnom višegeneracijskom tradicijom u proizvodnji vina. Osim toga, istarska vina mogu se pronaći ne samo u
domaćim obiteljskim restoranima, već i na vinskim kartama mnogih vrhunskih restorana diljem svijeta. Dakle, započnimo našu vinsku turu:
Prva i ujedno
najpoznatija vinska ruta u Istri, pokriva područje oko Buja na sjeverozapadu zemlje. Proteže se duž zapadne obale Istre i proteže se od Buja na sjeveru do Pule na jugu. Glavne točke interesa na Vinskoj ruti su Umag, Brtonigla, Novigrad, Dajla, Nova vas, Grožnjan, Savudrija i Buje.
Druga vinska ruta odnosi se na
Poreč i okolicu s
Lovrečem i Funtanom, dok treća vinska ruta prolazi kroz unutrašnjost, s vrhuncem u srednjovjekovnom Pazinu i Buzetu.
Četvrta vinska ruta proteže se do
Rovinja na jugu s Vodnjanom i Valbandonom, gdje će i najtvrdokorniji neromantičari biti slabi. Ne treba zaboraviti ni vinogradare i trgovce vinom u Labinu, smještenom na istočnoj obali poluotoka.
Budući da vožnja auta i pijenje vina nisu kompatibilni, savjetujemo vam da krenete u
obilazak biciklom ili jednostavno rezervirajte neku od
naših vila u blizini "izvora". :)
Ukoliko želite da vam
stručnjak detaljnije sve objasni, savjetujemo vam da rezervirate
organiziranu vinsku turu i vodiča, individualno ili u grupi. Očekuje vas ugodna večer u kojoj možete probati sva vrhunska vina vezana uz hrvatske specijalitete.
Puno smo pisali a ništa nismo popili, dakle:
Živjeli!
Jedno od najboljih na svijetu - istarsko maslinovo ulje
Samo je mali korak od vina do maslinovog ulja, zbog čega s vinskih puteva prelazimo izravno na
puteve maslina, jer gdje god uspijeva istarsko vino, ni šumarci nisu daleko, gdje na
tisuće stabala dozrijevaju prekrasne zelene masline za vrlo bogatu žetvu.
Osim
nepogrešivog okusa i intenzivne arome, ulje je pravi
izvor mladosti zbog svojih minerala, enzima i vitamina - pitajte stare Rimljane. Osim toga, jedna od najstarijih maslina na Mediteranu nalazi se u istarskom nacionalnom parku “
Brijuni” (svakako vrijedno izleta). Sa svojom ponosnom starošću od
preko 1600 godina!! Neprekidno i s puno ljubavi, svake godine nastavlja poklanjati svoje zlatne plodove - što je jedino vrijedno divljenja i poštovanja.
Još u rimsko doba maslinovo ulje s hrvatskog poluotoka smatralo se
najboljim na svijetu. Nakon puno truda i rada, regija je danas povratila ovaj ugled. Talijanska "Olive Oil Bible Flos Olei" četvrti je put zaredom
proglasila Istru najboljom regijom maslinovog ulja - a vi imate priliku saznati što se krije iza toga, pa čak i sami biti u berbi i stvoriti
posebne uspomene svojeg zasluženog godišnjeg odmora.
U Istri je
naglasak na kvaliteti kada je riječ o maslinovom ulju i iako je prije dvadesetak godina ovdje bilo ukorijenjeno manje od sto tisuća stabala maslina, danas ih
milijun i pol oblikuje krajolik - jer prednosti tla i klime nudi samo najbolju kvalitetu.
Naravno da ćete biti toliko
oduševljeni jednom ili drugom bočicom da teško možete izbjeći ponijeti neka od najboljih ulja sa sobom kako biste
oživjeli uspomene u svojoj omiljenoj tavi dok radite razne ukusne specijalitete. Kako bismo vam pomogli pri odabiru, ovdje ćemo ukratko objasniti
4 razreda kvalitete:
Djevičansko maslinovo ulje općenito je ulje koje dolazi ravno sa stabla u bocu. Ubrane masline se melju, prešaju, centrifugiraju, filtriraju i flaširaju.
- Ekstra djevičansko maslinovo ulje: Prvoklasno ulje, stvoreno isključivo mehaničkom obradom i s niskim postotkom slobodnih masnih kiselina
- Izravno djevičansko maslinovo ulje: također mehanički dobiveno ulje, ali sadrži veći udio slobodnih masnih kiselina
- Maslinovo ulje: mješavina rafiniranog i djevičanskog maslinovog ulja
- Ulje od komina masline: Ulje dobiveno od komina prešanih maslina
Naš savjet:
Prvoklasno i izvrsno ulje možete prepoznati i po cijeni, ali ova zlatna i
s ljubavlju ubrana kapljica je i opravdana jer njome možete kušati i mirisati svako jelo (bilo slatko ili slano).
Ne propustite male smeđe table s natpisom “
Ceste Maslinova ulja” koje će vas uputiti na pravi put bilo gdje na poluotoku.
I ne zaboravite završiti obilazak kupanjem na nekoj od
prekrasnih plaža, jer je Jadransko more uvijek na korak od vas. :)
Čisti užitak!
Ivana Stanić
20.4.2022