Iako je Hrvatska mala zemlja, njezina je
gastronomija bogata i raznolika. Gastronomija u Hrvatskoj razlikuje od regije do regije što je čini jednom od najraznovrsnijih krajeva u Europi. U pripremi ukusnih tradicionalnih jela, u prošlosti su se koristile svježe namirnice koje su bile dostupne stanovnicima ovih područja.
Danas Hrvatska broji
mnoštvo autohtonih jela koje možete pronaći u brojnim vrhunskim restoranima, konobama i tavernama diljem Hrvatske.
Od Slavonije i Baranje, preko Međimurja i Zagorja, Like, Kvarnera i Istre, sve do Dalmacije i Dubrovnika, hrvatska kulinarska ponuda je obilata i teško je izdvojiti samo jedno vrhunsko jelo. Zato ćemo vas upoznati s najbolji autohtonim jelima po hrvatskim regijama. Pa krenimo:
Slavonija - Fiš paprikaš
Slavonija je
najistočnija Hrvatska regija, poznata po beskonačnim ravnicama, plodnom tlu i srdačnim domaćinima. Njezina zadaća kroz povijest bila je nahraniti Hrvatsku, što je iziskivalo mukotrpan rad i trud njezinih stanovnika. S vremenom su se razvijala
brojna tradicionalna jela kao što su fiš paprikaš, čobanac, kulen i čvarci, koji bi okrijepili vrijedne radnike nakon napornog dana na polju ili šumi. Osim plodnih polja, Slavoniju okružuju 3 velike rijeke: Sava, Dunav i Drava, te brojne druge
rijeke i rječice, koje su bogate ribama i rakovima.
Najpoznatije riblje jelo je fiš-paprikaš, a pretpostavlja se da su ga na naše prostore donijeli Mađari koji su nastanjivali prostor Slavonije i Baranje. Fiš-paprikaš priprema se u bakrenom kotliću koji je obješen iznad vatre. U nju se stavljaju očišćeni komadi rječne ribe kao što su som, štuka, šaran, začini kao što su crvena mljevena ljuta i slatka paprika, umak od rajčice i bijelo vino koji paprikašu daju karakterističnu boju i pikantnost. Fiš-paprikaš se poslužuje uz domaće široke rezance i uz domaći kruh.
Međimurje i Zagorje - Štrukli
Sjeverna Hrvatska je regija koja na sjeveru graniči s Mađarskom, na zapadu sa Slovenijom te na istoku s Bosnom i Hercegovinom. Zbog svog geografskog položaja, ali i povijesnog utjecaja,
gastronomija ove regija je jednostavna te su se jela donedavno nazivala sirotinjska. Danas su pripremaju u vrhunskim restoranima diljem zemlje. Ova regija poznata je po tradicionalnom
kravljem siru, salamama, purici s mlincima ali i slasticama kao što su kremšnite i kukuruzna zlevka. Najpoznatije jelo sjeverne Hrvatske su sigurno
zagorske štrukle. Ovo jelo savršeno je kao predjelo, dodatak juhi, kao glavno jelo ili kao slasni desert.
Štrukli se pripremaju od
tijesta nadjeveno svježim kravljim sirom. Za štrukle je potrebno zamijesiti tijesto od brašna, soli, jaja, mlake vode, malo octa i ulja, te potom ga ostaviti 30 minuta da malo odmori. Nakon toga potrebno ga je razvući u tanko tijesto i nadjenuti smjesom kravljem sira, soli i kiselog vrhnja. Tijesto se uz pomoć stolnjaka spretno smota, te se razreže na manje jastučiće koji se potom mogu kuhati u slanoj vodi ili zapeći u pećnici. Također postoje brojne varijacije ovog jela, kao što su slatke štrukle sa šećerom, borovnicama, jabukom i cimetom, te štrukli s tartufima.
Lika i Gorski kotar - Lovački gulaš s knedlama
Ove dvije regije su
najslabije naseljene regije u Hrvatskoj, a spajaju sjevernu Hrvatsku s morem. Karakteristične se po netaknutoj prirodi, brojnim nacionalnim parkovima kao što su Nacionalni park Plitvička jezera, Nacionalni park Sjeverni Velebit i Nacionalni park Risnjak. Lika i Gorski kotar područja su
duge lovačke tradicije, pa često možemo pronaći
divljač na jelovnicima brojnih lokalnih restorana.
Jedno od najpoznatijih jela središnje Hrvatske je
lovački gulaš s knedlama. Priprema se tako da se meso divljači, srne ili vepra ostavlja nekoliko dana u marinadi, a potom se kuha na laganoj vatri i poslužuje se s okruglicama od domaćeg kruha. Osim lovačkih specijaliteta, ove dvije regije poznate su po proizvodnji brojnih prirodnih namirnica kao što su marmelade i med.
Kvarner - Rapska torta
Kvarner se nalazi na sjevernom Jadranu, između regija Istre na istoku, Gorskog kotara na sjeveru i Dalmacije na jugu. Dio Kvarnera čine i najveći otoci Jadrana, a to su Krk i Cres na sjeveru, te na jugu otok Rab. Kvarnerska gastronomija je
najraznovrsnija gastronomija, upravo zato što je
na međi kopna i mora. U ovoj regiji možete pronaći brojne
šumske delicije poput gljiva, šumskog voća i divljači, te razne prvoklasne ribe, morske plodove i najbolje jadranske škampe. Jedna od najposebnijih
autohtonih slastica ovog prostora dolazi s otoka Raba. Ova delicija duge tradicije prvi put je poslužena 1777. godine papi Aleksandru III. Prilikom njegovog dolaska na otok Rab.
Ovu rapsku slasticu su ispočetka radile časne sestre u samostanu Sv. Antuna Padovanskog, a potom i časne sestre benediktinskog samostana Sv. Andrije. Originalni, a ujedno i tajni recept za ovu poslasticu poznat je tek nekolicini Rabljanka koju svoju tajnu škrto prenose na mlađe generacije. Torta se izrađivala u iznimno svečanim prilikama, a danas je najoriginalniji suvenir s otoka Raba koji će oduševiti sve ljubitelje slastica.
Istra - Fuži s tartufima
Ova hrvatska regija je jedna od najljepših krajeva Hrvatske, poznata po netaknutoj prirodi, prekrasnim povijesnim gradovima na obali i unutrašnjosti, te
vrhunskoj gastronomskoj ponudi. Istra je već dugo godina jedna od top gastronomskih destinacija, gdje
možete kušati i mediteransku, ali i kontinentalnu kuhinju. Vjerujemo kako ste već sigurno čuli kako je
Istra dom najboljih tartufa. Upravo ova gljiva jedan je od glavnih sastojaka za najpoznatije istarsko jelo -
fuži s tartufima.
Fuži su istarska tjestenina, mali komadi tjestenine koji su smotani u cjevčice. Izrađuju se od brašna, jaja, soli i vode od čega se dobije glatko tijesto koje je potrebno razvaljati u tanku prohu.Potom se tijesto izreže na kvadratiće, te se suprotni krajevi spoje u sredini i zalijepe. Za ovo jelo potreban vam je domaći pršut, tjestenina i slatko vrhnje za kuhanje. U tavu ulijte malo maslinovog ulja i popržite komadiće pršuta tek toliko da zamiriše. U tavu dodajte slatko vrhnje i već skuhane fuže. Poslužite ovo jelo s naribanim svježim tartufima koji će ovom jelu pridodati neodoljiv okus. Ostala jela kao što su fritaja ili njoki s tartufima, pripremaju se vrlo su jednostavno, kako se ne bi narušila veličanstvena aroma ove gljive.
Sjeverna Dalmacija - Paška janjetina ispod peke
Dalmacija je Hrvatska regija, koja se dijeli na sjevernu, srednju i južnu Dalmaciju.
Sjevernu Dalmaciju čine
područje oko grada Zadra i Šibenika, te njihovi otoci. Upravo u ovoj regiji pronaći ćete
najzdraviju, a ujedno ukusnu gastronomsku ponudu koja se sastoji od
morske ribe, raznih rakova i školjaka, te vrhunske janjetine. Najbolja
janjetina dolazi s otoka Paga, a posebna je po svojoj prehrani koja se sastoji od mediteranskog bilja. Pravu pašku janjetinu možete pronaći tijekom zimskih mjeseci, a najčešće se poslužuje s krumpirom. Ovo jelo se priprema na tradicionalni način uz pomoć ognjeva koji se stavlja na zvonce s kojim se poklopi meso. Osim paške janjetine, poznat je i paški sir, jedan od najcjenjenijih hrvatskih delicija koji je prepoznat diljem svijeta.
Srednja Dalmacija - Pašticada
Splitski otoci i njegovo zaleđe prekrasna su dalmatinska regija, posebna po
minimalističkoj gastronomiji u kojoj već stotinama godina uživaju stanovnici Dalmacije, ali i njezini posjetitelji. U ovom kraju
poštuje se jednostavni način pripreme ribljih jela kako se ne bi narušio jedinstveni prirodni okus morske ribe. Isto tako,
godinama su se usavršavala kompleksna jela koja su zahtijevala višednevnu pripremu
kao što je dalmatinska pašticada.
U prvoj fazi pripreme ovog zanimljivog jela, meso govedine ili junetine u komadu mora odležati u marinadi, koje se potom zaprži. Zaprženi komad pirjajte u umaku od vina i suhog voća kao što su šljive, te nadodajte začine muškatnog oraščića, lovora i papra. U meso ubodite komade špeka što će jelu pridonijeti neodoljiv miris. Stari recepti zahtijevaju da se jelo ne jede nakon kuhanja, već da se ostavi da se postepeno ohladi. Potom meso narežite na kocke i ponovo zapržite. Nakon višesatnog kuhanja, jelo poslužite u vlastitom procijeđenom umaku s domaćim njokima.
Južna Dalmacija - Dubrovački šporki makaruli
Ova hrvatska regija je
najjužnija regija, gdje se nalazi najpoznatiji biser Mediterana, a to je Dubrovnik. U povijest, Dubrovnik je bio trgovačko središte gdje se izmjenjivale razne robe iz cijelog svijeta.Dubrovački moreplovci su sa svojih putovanja donosili razne sjemenke, biljke i začine koji su oblikovali dubrovačku gastronomiju. Danas su ovi autohtoni recepti sastavni dio jelovnika najboljih dubrovačkih restorana. Preporučujemo vam da kušate
najbolje kamenice iz malostonskog zaljeva, konavosku zelenu menestru, a kao desert kušajte kontonjatu ili ušećerenu koru limuna i naranče.
Omiljeno jelo brojnih Dubrovčana su
šporki makaruli tj.
tijesto s umakom od mesa. Tradicionalno se priprema uoči Feste sv. Vlaha, zaštitnika Dubrovnika. Ovo jelo dobilo je svoje ime po umaku koji bi prekrio tijesto i tako ga šporkao, što na dubrovački znači uprljao. Da bi dobili mesni umak za šporke makarule, potrebno je na maslinovom ulju prepržiti luk i nadodati narezano goveđe ili juneće meso, režanj češnjaka, začine i ukuhanu rajčicu. U lonac nadodajte crnog vina i mlake vode i poklopite da se krčka. Umak poslužite s domaćom tjesteninom i svježe naribanim tvrdim sirom.
Ako boravite u
jednoj od naših prekrasnih vila diljem Hrvatske, preporučujemo Vam da kušate neka od ovih autohtonih hrvatskih jela… ili se pak sami okušate u njihovoj pripremi i oduševite svoje prijatelje i obitelj. Uživajte u raznolikoj hrvatskoj gastronomskoj ponudi! Vjerujemo kako će svatko naći svoje omiljeno jelo. Želimo dobar tek :)
Ana-Marija Tot
1.10.2021