Hrvatska gastronomska ponuda zadovoljit će i
najzahtjevnije ljubitelje gastronomije. Neovisno volite li više lagana mediteranska jela, kao što su riba i školjke ili pak kontinentalnu hranu kao što su mesna jela i variva, vjerujemo kako
će svi pronaći svoje omiljeno jelo.
U ovom članku upoznat ćemo vas s gastronomskom ponudom sjeverne Hrvatske, odnosno
Zagorja i Međimurja. Na kuhinju ovih krajeva najviše je imala utjecaj Austro-Ugarska, a među jelima će se naći i
„obična“ pučka jela i ona koja su se pripremala u dvorcima plemićkih obitelji.
Hrvatsko zagorje nalazi se na sjeverozapadnom dijelu Hrvatske, a od glavnog grada Zagreba ga dijeli planina
Medvednica, dok prema zapadu graniči sa Slovenijom. Vjerujemo da ste već prolazili Zagorjem na Vašem putovanju prema Jadranu,
a da niste ni znali. U Hrvatskom zagorju možete pronaći brojne dvorce kao što su
dvorac Trakošćan, dvorac Veliki Tabor i dvorac Miljana, mnogobrojna arheološka nalazišta kao što su ostaci pračovjeka u mjestu
Krapina, brojne toplice i lječilišta, a sve to upotpunjuju ukusna gastronomska ponuda, vrhunski restorani i domaćinstva. Za Hrvatsko zagorje bi se moglo reći da je još
neotkriveni dijamant hrvatskog turizma, te vas stoga pozivamo da što prije otkrijete ovu neotkrivenu tajnu.
Gastronomska ponuda u Zagorju je raznovrsna, međutim najpoznatije jelo koje obavezno morate kušati su
Zagorske štrukle. Financijski pristupačni i jednostavni domaći sastojci pretvorili su štrukle u izvrsno predjelo, dodatak juhama, ukusno glavno jelo, brzu užinu ili slatki desert s kojim jednostavno
nije moguće pogriješiti.
Zagorski štrukli pripremali su se u svakom domaćinstvu od sastojaka koji su
bili lako dostupni, a njihova popularnost među lokalnim stanovništvom prerasla je granice Hrvatske pa ih se danas često priprema i u svrhu
predstavljanja hrvatske gastronomije u svijetu. Štrukle je moguće pripremiti na
dva načina, kuhanjem i pečenjem. Osnovno tijesto nadjeveno kravljim sirom upotrebljava se u obje metode, no dok se u slanoj vodi kuhane štrukle može prilikom posluživanja preliti rastopljenom mašću i posuti preprženim krušnim mrvicama odnosno poslužiti u mirisnoj juhi, zapečeni se štrukli prije termičke obrade dodatno zaliju vrhnjem.
Za štrukle je potrebno zamijesiti tijesto pripremljeno od brašna, soli, jednog jajeta, mlake vode, malo octa i ulja, pustiti ga da se malo odmori pa ga potom dobro razvući i nadjenuti kombinacijom kravljeg sira, soli, jaja i kiselog vrhnja, uz dodatak
šećera za slatke štrukle. Nadjeveno tijesto spretno se namota s pomoću stolnjaka na kojem se tijesto razvlačilo te se zatim razdjeljuje u jastučiće koji se dalje pripremaju na odabrani način. Danas štrukle možete pronaći u brojnim varijacija, kao što su štrukle s
orasima i medom, jabukom i cimetom, borovnicama ili s
tartufima. Na vama je da pronađete svoje
omiljenije štrukle.
Ostala tradicionalna jela kojih se sjetimo čim čujemo riječ “Zagorje” su
purica ili raca (patka) z mlincima, pisana pečenica ili krvavice. Posjetite vrhunske restorane kao što su domaćinstvo Vuglec Breg, klet Grešna gorica ili restoran Villa Zelenjak-Ventek gdje možete okusiti
arome tradicionalnih Zagorskih jela.
Sljedeći put na vašem putovanju prema Jadranu, savjetujemo da napravite kratku (a možda i malo dužu) pauzu i
otkrijete čari ove prekrasne bajke.
Ako Vam se svidi gastronomska ponuda Hrvatskog zagorja, vrijeme je da produžite i prema istoku -
Međimurju. Ova županije se proteže sve do mađarske granice, a okružena je rijekama
Murom i Dravom. Ovdje završavaju Alpe i počinje Panonska nizina koja područje dijeli na gornje i donje Međimurje.
Na ovim prostorima oduvijek se jela hrana koju je uvjetovala kontinentalna klima. Pripremala su se
jela prikladna težačkom radu i vrijednim ljudima koji su se bavili poljoprivredom. Danas se tradicionalna i suvremena međimurska kuhinja upotpunjuju vinima ovdašnjih proizvodnji, od kojih neke imaju povijest dugu desetljećima, pa i stoljećima.
Najpoznatija slastica ovog kraja je
međimurska gibanica, koja umjesto jednog ima čak
četiri nadjeva! Orah, mak, jabuke i sir spojeni su u slojeviti kolač koji oduševljava svojom sočnošću, a okusom priziva
sjećanje na beskonačna polja. Osnovni element ovog jedinstvenog kolača su posebno pripremljene kore za gibanicu, dok se između kora nanose bogati slojevi nadjeva
različitih tekstura i okusa koji se međusobno savršeno nadopunjuju. Prvi sloj tradicionalno zauzima mak preliven vrućim i zašećerenim mlijekom, drugi nadjev priprema se od svježega kravljeg sira, potom slijedi mljeveni orah, a za kraj se stavljaju sočne naribane jabuke. Mnogi gibanicu prije pečenja
prelijevaju slatkim ili kiselim vrhnjem koje pomaže stvoriti prepoznatljivu punoću okusa.
Na vašem putu otkrivanja ovog prekrasnog kraja, svakako se zaustavite i napravite
piknik s punom košarom međimurskih delicija ili posjetite vrhunske restorane kao što su restoran Mala Hiža, restoran Međimurski dvori ili Vinsku kuću Hažić gdje možete kušati tradicionalna jela kao što su kunić s mladim međimurskim šparogama, meso iz tiblice, a kao desert osim međimurske gibanice kušajte
sladoled od bučinih koštica i ulja.
Za ovaj
gastro izlet trebaju vam samo dobro društvo, prazan želudac i dobra volja. Ono što će se promijeniti nakon povratka iz ovog kraja jest činjenica da će vam srce biti veće za nekoliko brojeva, i koje kilo viška. Uživajte, istražite sjevernu Hrvatsku i
doživite jedinstveno i domaće!
Ana-Marija Tot
25.11.2022