Makaruni, pasutice, ravioli, njoki, fuži - samo su neke od
tjestenina koje se izrađuju u
prekrasnoj Istri. Težački život starih Istrijana najviše je obilježio gastronomiju i jela koja su se od davnina pripremaju na ovom poluotoku. Na putu iz talijanskih pokrajina pa sve do Istre, polako su se mijenjali razni nazivi i oblici tjestenina kako bi se potom pretvorili u
autentične istarske kulinarske specijalitete. Od zrna soli, bijelog brašna, ponekad i domaćeg jaja, malo vode te uz
puno ljubavi izrađivala se tada kao i danas,
domaća istarska pašta. U idućem tekstu ćemo Vam ukratko opisati recepte pojedine istarske pašte te vjerujemo kako će Vam to biti novi izazov da se i Vi sami okušate u izradi. Nema boljega od domaće pašte napravljene s ljubavlju u kojoj
može uživati cijela obitelj a vjerujemo da će i Vaši najmlađi članovi uživati u
mješanju tijesta i izradi raznolikih oblika :)
Istarski Fuži
Za ovu tjesteninu potrebno Vam je brašno, sol, jaja i voda. Umijesi se glatko tijesto koje se tanko razvalja i potom izreže na
rombove širine 3 do 4cm. Kada je tijesto postalo kompaktno,
pomoću štapića ovijete jedan kraj romba oko drugog te pritisnete kako bi se zaljepio. Kada ste oblikovali fuže, skuhate ih u slanoj vodi. Idealni su prilog za razne
gulaše kao i uz
umak od tarfufa ili šparoga.
Njoki od krumpira
Njoki se u Istri izrađuju od
kvalitetnog krumpira kojeg je potrebno skuhati u kori. Nakon što je kuhan, oguli se i protisne. Zatim se umiješa s brašnom i malo soli te umijesi u tijesto od kojeg se onda oblikuju njoki. Kuhaju se u kupućoj i slanoj nvodi. Idealan je dodatak s
tradicionalnim gulašima.
Istarske pasutice
Prosijano brašno stavite na dasku na kojoj ćete mijesiti tijesto, napravite malu udubinu te dodate sol, jaja i vode toliko da umijesite glatko tijesto. Tijesto razvaljajte i
izrežite komadiće u obliku romba veličine 4x4cm. Nakon što ste oblikovali tijesto, dodajte ga u slanu i kipuću vodu te kuhajte oko 10 minuta. Kuhane pasutice ocijedite i poslužite
sa pečenim slanim srdelama ili slatkim kupusom. Mali savjet - tijesto za pasutice slično je tijestu za fuže, samo se treba
malo deblje razvaljati. :)
Istarski ravioli
Ravioli su vrsta
punjene tjestenine. Punjenje može biti
slano ali čak i slatko. Tajna savršenog tijesta za raviole leži u rastezljivosti tijesta. Najprije je potrebno umijesiti tijesto od brašna, jaja, soli te malo hladne vode. Nakon što ste umijesili malo tvrđe tijesto, omotate ga plastičnom folijom te ostavite tijesto da miruje oko pola sata. Dok tijesto miruje, za to vrijeme možete napraviti
željeni nadjev. Mi ćemo kao primjer uzeti već kuhani
špinat i svježi sir. Oba sastojka je potrebno samo zajedno pomiješati. Tijesto je potrebno vrlo tanko razvaljati, toliko tanko da se ispod tijesta vidi Vaša ruka. S malim nožićem razrežete tijesto i okomito i vodoravno na kocke veličini odprilike 3x4cm. Na svaku kocku stavite 1 žličicu punjenja. Rubove je potrebno uvijek namočiti sa malo vode te preklopite tijesto prstima. Raviole je potrebno kuhati u vreloj vodi odprilike 5 minuta. Idealna je kombinacija razniim jelima
sa umakom po Vašoj želji.
Istarski makaruni
Kako biste napravili
prave istarske makarune, potrebno Vam je brašno, prstohvat soli, mlaka voda te žlica ulja. Sve sastojke umijesite u tijesto te morate paziti da tijesto ne bude niti premekano niti pretvrdo. Tijesto bi se trebalo odvajati od ruku. Prstima
kidate male komadiće tijesta te ih valjate na dasci za tijesto sve dok ne dobijete maleni valjak koji je na krajevima uži od sredine. Kada ste gotovi sa izradom, potrebno ih je skuhati u kipućoj slanoj vodi nekoliko minuta. Makarune sjedinite
sa umakom po želji.
Vjerojatno ste primijetili kako Vam je za
domaću istarsku tjesteninu potrebno svega
nekoliko osnovnih sastojaka kao što su brašno, sol, voda i jaje. Ono što se razlikuje u gore navedenim tjesteninama jest
tehnika pravljenja određene tjestenine pa i raznoliki oblici. Ono što je još vrlo zanimljivo jest da je najstariji poznati recept za tjesteninu zapisan u kini, čak 2000 godina prije Krista. Iako taj podatak nije toli poznat, tjestenina je danas postala jedan od najznačajnijih
simbola mediteranske kuhinje pa tako i istarske. Nadamo se da smo u Vama probudili želju da se i sami okušate u izradi prave tradicionalne istarske tjestenine te vjerujemo kako će to biti pravo
zadovoljstvo za cijelu Vašu obitelj. Odvojite nešto vremena i uživajte u ovim pravim gurmanskim zalogajima :)
“Jedna od ljepšh stvari u životu je što imamo pravo stati, ma što radili i posvetiti svoju pažnju hrani.” - Luciano Pavarotti
Jelena Maric
7.3.2022