Neizostavni dio svake svečane večere, ali i kao dnevni međuobrok -
sir je idealni izbor koji možete servirati za sve prigode. Za vrijeme vašeg boravka u našim
prekrasnim vilama s bazenom, posjetite male i velike proizvođače sira i
degustirajte najbolje hrvatske sireve. Sigurni smo da će vam vaše nepce biti zahvalno! :)
U ovom članku ćemo vas upoznati s
5 najboljih vrsta hrvatskih sireva i njihovih boljih polovica, a to je vino. Iako se Hrvatska ne može pohvaliti s velikom količinom proizvedenih mliječnih proizvoda, hrvatski proizvođači iz
običnih seoskih domaćinstava svake godine povećavaju svoju proizvodnju sireva
iznimne kvalitete, koji redovito osvajaju svjetske nagrade i priznanja na sajmovima sira, pršuta i vina. Poznati su po vrhunskoj kvaliteti i svojim
jedinstvenim aromama, pogotovo oni sirevi s otoka koji su izrađeni od ovčjeg mlijeka.
Paški sir
Najpoznatiji hrvatski sir je onaj s
otoka Paga. Izrađuje se isključivo iz mlijeka autohtone paške ovce. Zbog specifičnog uzgoja ovaca na otvorenom i njihove prehrane koja je
bogata aromatičnim biljem na koju
velebitska bura nanosi sol, sir ima specifičnu aromu i miris koji će oduševiti svakog ljubitelja sira. Danas se
paški sir može kupiti u domaćinstvima koja se bave proizvodnjom sira, ali i u dućanima diljem svijeta. Za savršen doživljaj, uz ovaj sir preporučujemo
čašu domaćeg Merlot-a, Babić-a, Cabernet sauvignon-a ili Teran-a.
Svježi sir
Najpopularniji sir u hrvatskim domaćinstvima je svježi sir. Proizvodi se od
spontano ukiseljenog kravljeg mlijeka koje nije pasterizirano. Ovaj sir se često konzumira sam ili kao
prilog suhomesnatim proizvodima, uz dodatak češnjaka i mljevene crvene paprike. Uz to, koristi se i u pripremi
kolača i slastica, kao što su poznate
zagorske štrukle ili međimurska gibanica. Kao savršeni dodatak ovom siru, preporučujemo da kušate
Sauvignon blanc, Pinot sivi ili Rizling.
Škripavac
Jedan od
najstarijih autohtonih vrsta sira je lički škripavac, koji se izrađuje iz ovčjeg i kravljeg mlijeka. Svoje ime je dobio po karakterističnoj strukturi koja
škripi pod zubima dok se jede. Sir ima vrlo mali udio masti i soli, te je vrlo
blagog i slatkastog okusa. Najčešće je posluživan narezan na ploške uz domaći kruh i uz čašu domaće istarske Malvazije. Ako ste pak ljubitelj kontinentalnih vina, preporučujemo vam
domaću Graševinu.
Prgica
Sir prgica prepoznatljivog oblika, uobičajen je za
Međimurski zavičaj. Priprema se od svježeg kravljeg mlijeka, koja se ostavlja nekoliko dana da se fermentira. Nakon što se sir procijedi, dodaje mu se sol i mljevena slatka crvena paprika, te se oblikuje u
stošce raznih veličina. Zaključna faza je sušenje sira, koje se može provesti na brojne načine, a svaki će dati drugačiju jedinstvenu aromu. Kao točku na i, preporučujemo vam
Cabernet Sauvignon, Merlot ili Plavac mali.
Sir iz mišine
Ovaj aromatični sir izrađen je od kozjeg mlijeka, a specifičan je zbog
odležavanju u ovčjoj koži ili tzv. mišini. Tradicionalno se priprema u brdskim krajevima
zadarske, šibenske, splitske i dubrovačke regije. Vrlo je jakog i
pikantnog okusa, a zbog načina odležavanja nema posebni oblik već dolazi u grumenima nepravilnih oblika i svih veličina. Kako biste ublažili okus ovog sira, preporučujemo vam čašu Cabernet sauvignona, Merlota ili
Chardonnaya.
Svi ovi sirevi su izrađeni su
prema tradicionalnim receptima koji dosežu daleko u povijest. Danas se smatraju delikatesama i neizostavnim su dio svake sirne plate. Bez obzira na to hoćete li ga servirati za doručak, ručak ili večeru, uz čašu vrhunskog vina dok uživate u zalasku sunca ili kao kratki predah od brojnih aktivnosti tijekom vašeg godišnjeg odmora -
Hrvatski sirevi će vas očarati sa svojim jedinstvenim aromama i mirisima.
Ana-Marija Tot
26.1.2022