Ako Vas put odvede u Istru u
jednu od vila s bazenom iz naše ponude, nemojte nikako propustiti priliku kušati jedno
klasično, tradicionalno istarsko jelo - maneštru.
S obzirom na to da se maneštra od pamtivijeka nalazi na meniju Istrijana i da je nahranila desetke gladnih generacija, zasigurno zaslužuje naziv
gospodarice istarske kuhinje. Najpoznatije je jelo “
na žlicu” u Istri, a proširila se i na sjeverni dio Jadrana. Može se poslužiti
kao predjelo ako se priprema bez mesa, ali i kao glavno jelo. O popularnosti ovog tradicionalnog jela svjedoči i činjenica da se svake godine u lipnju u
Gračišću održava
festival istarskih maneštri.
Tradicionalna istarska kuhinja je jednostavna i za pripremu jela se koristilo ono što se u danom trenutku imalo pri ruci.
Sve maneštre imaju dva glavna sastojka:
grah i krumpir, dok treći sastojak može varirati o godišnjem dobu. Upravo je treći sastojak onaj po kojemu je maneštra obično dobivala svoje ime pa tako razlikujemo
maneštru od slanca (slanutka),
jačmika (ječma),
koromača, od
bobići (mladog kukuruza) i maneštru od kiselog kupusa ili kisele repe, tzv.
jotu.
U svaku od navedenih maneštri se tradicionalno dodaju
razne vrste suhog svinjskog mesa: u maneštru od ječma stavljaju se sušene svinjeće nogice, u maneštru od slanca suha svinjska rebra, u maneštru od komorača sušeni jezici, a u jotu suha panceta.
Ono po čemu se maneštra razlikuje od ostalih kuhanih jela na žlicu je
začinjanje tzv. “peštom”. Pešt se priprema od sitno nasjeckane pancete (suhe slanine), češnjaka i lista peršina koji se skupa pomiješaju u pastu i dodaju u maneštru na samom početku kuhanja kako bi se slanina dobro raskuhala. U maneštri se uobičajeno nalazi
suha kost od pršuta.
U pripremi se otkriva
jednostavnost i skromnost nekadašnje tradicionalne kuhinje.
U pripravljanju postoji nekoliko pravila. Jelo se kuha uvijek
u većem loncu, obično 2-3 sata. Grah bi bilo poželjno namočiti u vodi večer ranije, ali ako se ne stavi močiti, dobro ga je kratko prokuhati zajedno s kostima pa baciti prvu vodu jer u njoj ostaju nečistoće i neće se koristiti za daljnje kuhanje.
Na maslinovom ulju popržite sitno nasjeckani luk, opranu i na kolute nerezanu mrkvu. Kada luk dobije zlatnu boju, dodati grah, krumpir i vodu. Kada sve prokuha, u vodu dodati pešt. U međuvremenu u posebnom loncu prokuhati kost od pršuta ili druge suhe kosti. Kada su grah i krumpir napola kuhani, u maneštru dodati suhe kosti i sezonsko povrće. Smanjiti vatru i ostaviti sve da lagano krčka jedno 3 sata. Ako želite
gušću maneštru, u nju možete staviti i nekoliko cijelih oguljenih krumpira koje pred kraj kuhanja možete izvaditi, zgnječiti vilicom i ponovno vratiti u lonac kako bi jelu dali gustinu.
Želimo Vam dobar tek i ugodan boravak u Istri. :)
Monika Pranjić
11.9.2022