Kako je Hrvatska uglavnom rimokatolička zemlja, možemo reći kako je
Uskrs najsvetiji dan u godini te u svakom dijelu zemlje postoje različiti uskrsni običaji i ceremonije. Posjetiti Hrvatsku u ožujku ili travnju ima i mnoge prednosti te ako ste u mogućnosti doći tijekom uskrsnog razdoblja, očekuju vas prava iznenađenja! Hrvati Uskrs shvaćaju ozbiljno, što rezultira nebrojenim
događajima, povorkama i posebnim tradicijama.
Veliki Tjedan počinje Cvjetnicom. U mnogim se gradovima u Velikom Tjednu svake večeri održavaju različite ceremonije i povorke. Veliki je
običaj nositi palmine grančice na blagoslov no kako je palminih grančica u Hrvatskoj malo i nisu svima dostupne, prihvatljive su i
grančice ružmarina ili maslina kao zamjena. Grančice se nose na blagoslov u crkvu. Nakon blagoslova, najčešće budu obješeni u nekim dijelovima kuće.
U nekim dalmatinskim regijama postoji čak navika
jutarnjeg umivanja lica vodom obogaćenom laticama različitih cvjetova koji se ubiru na polju ili ispred kuća.
Kaže se, kako su
uskršnja jaja simbol života. Na kraju uskrsnog tjedna, poklanjaju se veselo obojana jaja. U Hrvatskoj ih zovemo
"pisanice ili uskršnja jaja". Postoje mnoge tradicionalne tehnike ukrašavanja. Jedne od najpopularnijih tehnika su
ocrtavanje lišćem, cvijećem i voskom. Sve boje su izrađene od prirodnih boja biljaka i povrća a obično se oslikavaju špinatom, crvenim kupusom, kurkumom, borovnicama, peršinom, kavom itd…
Najčešća boja jaja bila je crvena zbog
obilja crvene repe. U nekim se krajevima čađa miješala s hrastom kako bi se dobila tamno smeđa boja, a zelene biljke koristile bi se za izradu zelene boje. Jednostavno obojena i neukrašena tvrdo kuhana jaja ostaju na stolu cijeli dan kako bi obitelj i gosti mogli uživati prije posluživanja glavnog obroka.
Na
dan prije Uskrsa, mnogi vjernici donose i
košarice u kojima se nalazi hrana, koja se također
nosi na blagoslov u crkvu i jede se idući dan na uskršnje jutro. Tradicionalna hrana za uskršnji doručak uključuje
šunku koja se ponekad peče u kruhu ili pečenu janjetinu, zajedno sa
sirovim rotkvicama, mladim lukom i hrenom. Također je tradicija pečenje posebnog uskrsnog kruha nazvan pinca ili sirnica. Obično je okruglog oblika, a na njemu je urezan znak križa koji se napravi prije pečenja.
Ako se s cijelom obitelji želite malo i zabaviti, igra se
tradicionalna igra po imenu kockanje ili tucanje, u kojoj najmanje dvije osobe odabiru jaja i drže ih okomito, dok
jedna osoba svojim krajem lagano tapka po kraju drugog jajeta, kako bi se vidjelo čije jaje će puknuti. Svatko kome jaje pukne mora odabrati drugo, a zatim tapkati jaje druge osobe i nastaviti dok se sva jaja ne iskoriste i ne puknu. Pobjednik je onaj tko na kraju drži jaje čije nije napuklo.
Još jedan neizostavni uskršnji simbol koji je prisutan u Hrvatskoj i uveseljava naše najmlađe je uskrsni zec. Čak se izrađuju i torte u obliku zeca dok na uskršnju nedjelju, uskrsni zec djeci donosi slatkiše i male poklone.
Uskrs je jedno radosno vrijeme jer je početak sunčanih dana kao i povratak turista u lijepu Hrvatsku. Rezervirajte
neku od naših mnogih prekrasnih vila i uvjerite se sami u to! :)
Jelena Marić
04.03.2021