Tjedni raspon cijena:
+
Gdje?:
Kad?:
Spavaće sobe:
Kupaonice:
Max. osoba:
Sadržaji:
Prikladnost:
Tema:
Lokacija:
Vaš odabir:
Imate Vilu?
Izbornik +385 1 222 70 50
MY ISTRIA GUIDE

Vinarija Skaulj u Zadru - oaza za ljubitelje vina iz cijelog svijeta

Vinarija Skaulj u Zadru - oaza za ljubitelje vina iz cijelog svijeta

Hrvatska oaza koju je odabrao švedski kralj

Dok boravite u Zadru ili okolici, privući će Vas prirodne znamenitosti od kojih zastaje dah. Povijest koja ima toliko toga za ispričati i koja će vas očarati svakom šetnjom starom gradskom jezgrom. No, postoje i neka druga mjesta koja vrijedi posjetiti. Jedan od takvih, posebno za ljubitelje vina je Nadin, općina poznata kao „najekološkije mjesto u Hrvatskoj“ i kao vinsko središte zadarske regije.

Vinarija je smještena u Ravnim Kotarima, zemljopisnoj regiji koja je poznata kao plodno zaleđe Zadra. Tamo ćete, oko 30 minuta vožnje od Zadra, pronaći vinariju Skaulj u vlasništvu Šime Skaulja i njegove obitelji. Gospodin Šime Skaulj bio je vrlo ljubazan i nestrpljiv da nam pokaže svoju vinariju i vina- ponos na kojem radi više od 15 godina. Jako je ponosan na ono što su on i njegova obitelj stvorili. Vina Skaulj poslužuju se u većini zadarskih restorana. Preporučujemo vam da posjetite ovo prekrasno mjesto gdje možete uživati ​​u izvrsnoj hrani i degustirati i kupiti vina, uživajući pritom ​​u prekrasnoj prirodi. Čak su i švedski kralj Gustav XVI. i kraljica Silvia odlučili posjetiti ovo šarmantno mjesto u travnju 2013. godine, što je definitivno znak da je ovo mjesto, koje vrijedi posjetiti. Razgovarali smo s gospodinom Skauljem o njegovom vinu, proizvodnji vina i o tome zašto biste trebali posjetiti njegovu vinariju i restoran.

MyIstra: Možete li nam predstaviti svoju vinariju?!
Gospodin Skaulj:
Ovo je manja vinarija, iako ima veći kapacitet, no želimo je držati prilično malom. Godišnje proizvedemo od 75.000 do 80.000 litara vina. Vino je proizvedeno ekološki i zato je posebno. Bila je ovo prva i mislim da je i dalje jedina isključivo ekološka vinarija u Hrvatskoj. Ovu vinariju nije napustila nijedna boca koja nije bila rezultat ekološke proizvodnje. Proizvodimo najpopularnije sorte poput cabernet sauvignona, merlota, shiraza i chardonnaya, kao i bijelu sortu marastina koja je autohtona za našu regiju i crljenak koji je u SAD-u poznat kao zinfandel.

Rekli ste da je vaše vino proizvedeno ekološki. Što to znači?
-Prije svega moram reći da cjelokupni proizvod od grožđa koji se koristi u proizvodnji našeg vina dolazi iz naših vinograda. Imamo 15 hektara vinograda i grožđe ne kupujemo od vanjskih dobavljača. Nijedna vrsta pesticida nije korištena u proizvodnji naših vina, a sav kompost koji se koristi također je organski.

Na koja ste svoja vina posebno ponosni?
-Mislim da je cabernet sauvignon kralj svih vina i zato me ova sorta vina posebno privlači. Kad nekome u ovoj regiji spomenete moje ime, sjetit će se cabernet sauvignona. I obrnuto. I mislim da nitko u Hrvatskoj nije postigao toliko uspjeha sa svojim cabernet sauvignonom ili merlotom kao ja.

drvene-bačve-s-crvenim-obručima-u-dva-reda-u-podrumu-vinarije-Škaulj

Po čemu su vaša vina posebna u usporedbi s ostalim vinima?
-Ravni Kotari, regija u kojoj se nalazi Nadin, vrlo je posebna mikrolokacija. Vina koja se tamo proizvode bogata su mineralima i ekstraktima. To je kraška dolina koja nudi najbolje rezultate u ovakvim godinama (2017.), s jakom sušom. Ove godine očekujemo izvrsnu berbu.

Jeste li nagrađeni kakvom medaljom na vinskim natjecanjima?
-Naša su vina nagrađivana na mnogim nacionalnim natjecanjima poput Sabatine, Vinistre, Vinfesta Benkovac… kao i na međunarodnim natjecanjima. Ponosan sam na srebrnu medalju na londonskom Decanteru 2012. Od 15.700 vina iz cijelog svijeta, moj cabernet sauvignon bio je najbolje crno vino. Godinu nakon toga, moj merlot nagrađen je brončanom medaljom, između približno 17 000 vina.

Kako je i kada Nadin postao središte proizvodnje vina, posebno ekološke proizvodnje vina na zadarskom području?
-Nadin je već nekoliko stoljeća središte vinarstva u zadarskoj regiji. Ljudi su uzgajali vino da bi zaradili za život. Nažalost, tijekom rata 90-ih cijela je regija bila okupirana. Svi su vinogradi opustošeni, a tlo se nije obrađivalo oko 10 godina. Tada smo počeli obrađivati ​​tlo i iskoristili činjenicu da tlo nije tretirano nikakvim pesticidima. Otprilike 150 od 370 hhektara zemljišta čisto je ekološko. Imamo i oko 100 hA maslinika, gdje maslinovo ulje proizvodimo za vlastitu upotrebu i za našu konobu.

Što biste rekli, zašto bi ljudi trebali posjetiti Nadin i vaše vinograde i restorane?
-Ovdje mogu doživjeti ono što je teško doživjeti drugdje, posebno na obali. Mir i tišina, a osim toga tu su dobro vino i dobra hrana. Ovdje, gore u šumi, imam svoje ovce i koze. Dakle, osim izvrsnog vina, naši gosti mogu kušati i ukusnu hranu, te autentične recepte od domaćih proizvoda. Švedski kralj Gustav XVI. i njegova supruga, kraljica Silvia, odabrali su našu vinariju i posjetili nas u travnju 2013. i uživali u našem vinu i hrani.


Sanda Kesedzic

​15.12.2017
+385 1 222 70 50