Unutrašnjost srcolikog Hrvatskog poluotoka je
skriveno blago za sve ljubitelje gastronomije. Nekad nenaseljeno područje pretvoreno je u
riznicu okusa i mirisa koje će očarati svakog posjetitelja. Oduševit će vas obnovljeni brojni stari
maslinici i vinogradi, zasađene nove, mlade masline i vinova loza, voćnjaci i povrtnjaci, a male obiteljske konobe razmazit će vaše nepce sa
starim tradicionalnim receptima. Izgubite se u
tajnovitoj Motovunskoj šumi, dok tražite
crni i bijeli tartuf kojeg možete kušati na brojne ukusne načine. Istarska kuhinja nudi široku paletu najraznovrsnijih delicija, od fuža s tartufima, divljači i boškarina s pljukancima, fritaje od šparoga, maneštre, pršuta, pancete i drugih mesnih proizvoda, do morskih specijaliteta, ribe, rakova i školjaka iz Limskog kanala.
Tartufi
Najljepši Hrvatski poluotok bogat je plodnom crvenom zemljom, ali i sivom glinenom u središnjem dijelu Istre. Baš u toj glinenoj i vlažnoj zemlji, u Motovunskoj šumi možete pronaći
crni i bijeli gurmanski biser - Istarski tartuf. Istarski bijeli tartuf jedan je od
najcjenjenijih na svijetu. Možete ga pronaći u jesen, a najbolje ga je kušati tek ubranog. Jedna zanimljivost je ta da je najveći bijeli tartuf upravo pronađen u Istri, te je uvršten u
Guinnessovu knjigu svjetskih rekorda. Tartuf je pronašao Giancarlo Zigante, a težio je
1,31kg. Zato vam preporučujemo da sudjelujete u potragama za ovim čuvenim biserom, možda upravo vi pronađete novog rekordera!
Maslinovo ulje
“
Maslina je simbol Mediterana, možemo reći da Mediteran prestaje tamo gdje nema masline”.
Tradicija izrade maslinovog ulja u Istri doseže čak 2500 godina unazad, u doba grka koji su zaslužni za uzgoj brojni vrsta maslina u Istri. Istarsko maslinovo ulje jedno je od
najnagrađivanijih ulja u svijetu, koje se već tisućama godina koristi kao sjajan začin najboljim jelima, ali sredstvo za njegu tijela i kao lijek kod raznih tegoba. Ovo “
Tekuće zlato” dobiva se tiještenjem zdravog ploda stabla masline. Po kvaliteti postoje četiri vrste ulja: ekstra djevičansko, djevičansko, maslinovo i sansa ulje. Tradicijski način izrade najboljeg maslinovog ulja možete najbolje doživiti u rujnu za vrijeme
branja ulika (maslina) ili u muzeju maslinovog ulja u Puli gdje je na zanimljiv način prikazana povijest maslinovog ulja u Istri, njegova izrada, ali i kako
prepoznati i kušati kvalitetnu maslinovo ulje.
Malvazija
Najznačajnija sorta je istarska malvazija. Radi se o bijeloj sorti koja zauzima najveći prostor vinograda na prostorima Istre. Pripada velikoj skupini malvazije, koja broji više od pedeset sorta s različitim karakteristikama. Istarska malvazije je
unikatna i autohtona sorta koja se uzgaja stoljećima u povišenim terenima istarskog poluotoka. Istra je vodeća regija u proizvodnji malvazije, čiji se mladi proizvođači uspješno pojavljuju i
na svjetskim tržištima, gdje često budu visoko ocijenjeni i nagrađeni zbog svoje vrhunske kvalitete. Među proizvođačima posebno se ističu obitelj Matošević (malvazija Alba), obitelj Kozlović (malvazija Santa Lucia), te Coronica i Trapan čije malvazije posljednjih godina
prisvajaju svjetsku pozornost. Preporučujemo da posjetite brojne proizvođače i kušate njihove
vrhunske proizvode.
Tjestenina
Za sve ljubitelje tjestenine, Istra je idealno mjesto gdje možete kušati
tradicionalne vrste tjestenine. Zahvaljujući povijesnom utjecaju Venecije, Istra je polako mijenjala nazive i oblike kako bi se na kraju pretvorili u
autohtone kulinarske delicije. Za sve obožavatelje tjestenine, Istra nudi brojna jela kao što su
labinski krafi - ravioli punjeni smjesom od jaja, sira i grožđica,
posutice prelivene vrućim maslinovim uljem i slanim srdelama, pljukanci s gulašom, ali ipak najpoznatiji su
fuži posluženi s divljači ili tartufima.
Jeste li
ogladnjeli kao i mi? Pročitajte članak na našem My Istria Guideu o
najboljim istarskim restoranima u kojima možete kušati sva istarska jela ili se možda upustite u
avanturu pripreme istarskih specijaliteta kod kuće.
Želimo vam dobar tek!
Ana-Marija Tot
23.12.2022