Tjedni raspon cijena:
+
Gdje?:
Kad?:
Spavaće sobe:
Kupaonice:
Max. osoba:
Sadržaji:
Prikladnost:
Tema:
Lokacija:
Vaš odabir:
Imate Vilu?
Izbornik +385 1 222 70 50
MY ISTRIA GUIDE

Vodimo Vas na gurmanski obilazak - kušajte domaće delicije u srcu Istre

Vodimo Vas na gurmanski obilazak - kušajte domaće delicije u srcu Istre

“To-Do-Lista” za gurmane!

Unutrašnjost srcolikog Hrvatskog poluotoka je skriveno blago za sve ljubitelje gastronomije. Nekad nenaseljeno područje pretvoreno je u riznicu okusa i mirisa koje će očarati svakog posjetitelja. Oduševit će vas obnovljeni brojni stari maslinici i vinogradi, zasađene nove, mlade masline i vinova loza, voćnjaci i povrtnjaci, a male obiteljske konobe razmazit će vaše nepce sa starim tradicionalnim receptima. Izgubite se u tajnovitoj Motovunskoj šumi, dok tražite crni i bijeli tartuf kojeg možete kušati na brojne ukusne načine. Istarska kuhinja nudi široku paletu najraznovrsnijih delicija, od fuža s tartufima, divljači i boškarina s pljukancima, fritaje od šparoga, maneštre, pršuta, pancete i drugih mesnih proizvoda, do morskih specijaliteta, ribe, rakova i školjaka iz Limskog kanala.

dva-komada-crnih-tartufa-i-nešto-naribanih-tartufa-na-drvenoj-dasci

Tartufi

Najljepši Hrvatski poluotok bogat je plodnom crvenom zemljom, ali i sivom glinenom u središnjem dijelu Istre. Baš u toj glinenoj i vlažnoj zemlji, u Motovunskoj šumi možete pronaći crni i bijeli gurmanski biser - Istarski tartuf. Istarski bijeli tartuf jedan je od najcjenjenijih na svijetu. Možete ga pronaći u jesen, a najbolje ga je kušati tek ubranog. Jedna zanimljivost je ta da je najveći bijeli tartuf upravo pronađen u Istri, te je uvršten u Guinnessovu knjigu svjetskih rekorda. Tartuf je pronašao Giancarlo Zigante, a težio je 1,31kg. Zato vam preporučujemo da sudjelujete u potragama za ovim čuvenim biserom, možda upravo vi pronađete novog rekordera!

bijeli-tanjur-s-nekoliko-sorti-maslinovog-ulja-ispred-i-komad-kruha-u-sredini-i-crne-i-zelene-masline-iza

Maslinovo ulje

Maslina je simbol Mediterana, možemo reći da Mediteran prestaje tamo gdje nema masline”. Tradicija izrade maslinovog ulja u Istri doseže čak 2500 godina unazad, u doba grka koji su zaslužni za uzgoj brojni vrsta maslina u Istri. Istarsko maslinovo ulje jedno je od najnagrađivanijih ulja u svijetu, koje se već tisućama godina koristi kao sjajan začin najboljim jelima, ali sredstvo za njegu tijela i kao lijek kod raznih tegoba. Ovo “Tekuće zlato” dobiva se tiještenjem zdravog ploda stabla masline. Po kvaliteti postoje četiri vrste ulja: ekstra djevičansko, djevičansko, maslinovo i sansa ulje. Tradicijski način izrade najboljeg maslinovog ulja možete najbolje doživiti u rujnu za vrijeme branja ulika (maslina) ili u muzeju maslinovog ulja u Puli gdje je na zanimljiv način prikazana povijest maslinovog ulja u Istri, njegova izrada, ali i kako prepoznati i kušati kvalitetnu maslinovo ulje.

čaša-bijelog-vina-stoji-na-bačvi-i-lonac-s-ljubičastim-cvijećem-pored-sa-istarskim-krajolikom-u-pozadini

Malvazija

Najznačajnija sorta je istarska malvazija. Radi se o bijeloj sorti koja zauzima najveći prostor vinograda na prostorima Istre. Pripada velikoj skupini malvazije, koja broji više od pedeset sorta s različitim karakteristikama. Istarska malvazije je unikatna i autohtona sorta koja se uzgaja stoljećima u povišenim terenima istarskog poluotoka. Istra je vodeća regija u proizvodnji malvazije, čiji se mladi proizvođači uspješno pojavljuju i na svjetskim tržištima, gdje često budu visoko ocijenjeni i nagrađeni zbog svoje vrhunske kvalitete. Među proizvođačima posebno se ističu obitelj Matošević (malvazija Alba), obitelj Kozlović (malvazija Santa Lucia), te Coronica i Trapan čije malvazije posljednjih godina prisvajaju svjetsku pozornost. Preporučujemo da posjetite brojne proizvođače i kušate njihove vrhunske proizvode.

pogled-n-stol-koji-stoji-vani-i-ruke-starije-dame-koja-priprema-i-predstavlja-različite-vrste-tjestenine

Tjestenina

Za sve ljubitelje tjestenine, Istra je idealno mjesto gdje možete kušati tradicionalne vrste tjestenine. Zahvaljujući povijesnom utjecaju Venecije, Istra je polako mijenjala nazive i oblike kako bi se na kraju pretvorili u autohtone kulinarske delicije. Za sve obožavatelje tjestenine, Istra nudi brojna jela kao što su labinski krafi - ravioli punjeni smjesom od jaja, sira i grožđica, posutice prelivene vrućim maslinovim uljem i slanim srdelama, pljukanci s gulašom, ali ipak najpoznatiji su fuži posluženi s divljači ili tartufima.

Jeste li ogladnjeli kao i mi? Pročitajte članak na našem My Istria Guideu o najboljim istarskim restoranima u kojima možete kušati sva istarska jela ili se možda upustite u avanturu pripreme istarskih specijaliteta kod kuće. Želimo vam dobar tek!


Ana-Marija Tot

23.12.2022
 
+385 1 222 70 50